Solsona ha reciclat 5.000 litres d'oli domèstic usat des del juny del 2012 a través dels sis punts urbans de recollida. Una mica més de la meitat es van recuperar els primers dos anys d'instal·lació de contenidors específics (de color taronja) al Camp del Serra i en un xamfrà de l'avinguda del Pont i el carrer de la Bòfia. La resta, corresponen al volum quantificat en tots els contenidors repartits per la ciutat, que són sis des de l'abril de l'any passat.
El 54 per cent de l'oli usat domèstic s'ha recuperat a través del punt ubicat al Camp del Serra i el 27 per cent, a través del que hi ha al carrer de la Bòfia. La resta de contenidors s'ubiquen en indrets on hi ha una major concentració de població: carretera de Sant Llorenç, cruïlla de la carretera de Torà amb el carrer de J. V. Foix i carrers de Sant Agustí i del Pedraforca. El de la carretera de Sant Llorenç és el tercer que registra més volum de litres, amb un total de 310 des que es va instal·lar la primavera del 2014.
Tot i que "no es disposa d'una ràtio de la quantitat adequada de reciclatge d'oli vegetal", en tant que no és un servei obligatori per als municipis, el regidor de Medi Ambient, Antoni Carralero, valora positivament aquesta xifra: "És significativa, perquè no hem d'oblidar que així hem evitat contaminar amb 5.000 litres de residu i, alhora, hem aconseguit transformar-lo en un combustible biodegradable".
Igualment, Carralero subratlla que aquest balanç "ens ha d'animar a continuar reciclant l'oli de cuina i donar a conèixer el servei a la ciutadania que encara no ho fa". En aquest sentit, el regidor recorda que l'Ajuntament proporciona gratuïtament embuts de plàstic especials per recollir l'oli usat. Qui no en disposi pot adreçar-se a l'Oficina d'Atenció Ciutadana. I és que cal ser conscients que un litre d'oli, si es llença per l'aigüera, pot arribar a contaminar 1.000 litres d'aigua.
Mig euro per litre recuperat
Per reciclar l'oli d'origen vegetal, com el d'oliva, gira-sol, soja o palma, només cal dipositar-lo en ampolles de plàstic tancades i llençar-les dins els contenidors de color taronja ubicats en els punts esmentats. Aquest residu és posteriorment recollit per la Fundació Volem Feina, com a gestora de la deixalleria municipal de Solsona, i venut a una empresa catalana que el converteix en biodièsel. Tot i que el preu és molt variable al llarg de l'any, en aquests moments es perceben 0,50 euros per litre. El 60 per cent dels ingressos reverteixen a les arques municipals i el 40 per cent restant, a Volem Feina.
Adjunt | Mida |
---|---|
contenidor-Solsona2.jpg | 43.13 KB |