Quin és el paper del disseny en l'economia circular a Catalunya i a Europa? Aquest ha estat l'objectiu de la Jornada d'Ecodisseny i ecoinnovació a Catalunya que s'ha celebrat a l'Auditori del Disseny Hub Barcelona, el 10 de novembre. En aquesta Jornada s'ha debatut i reflexionat sobre l'estat de l'ecodisseny i l'ecoinnovació a Catalunya. Tota la jornada s'ha pogut seguir a través del hashtag #ecodisseny.
A tota la jornada s'ha ressaltat el paper del disseny, i no únicament de l'ecodisseny. Més enllà, s'ha destacat el paper del disseny no només de productes, sinó també de serveis i estratègies. Arnau Queralt, director del CADS Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, ha presentat la Jornada tot ubicant als assistents en el posicionament de Catalunya envers l'economia circular, tot anunciant la propera publicació d'un paquet de mesures per a una economia circular des d'Europa que ha d'ajudar a guiar a fabricants, dissenyadors, administracions i ciutadans a contribuir en una nova manera de fer les coses, de produir i de consumir.
Pere Fullana, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic (ESCI-UPF), s'ha centrat en com la nostra economia actual segueix creixent en resposta a una població creixent, l'entrada d'economies emergents com ara la Xina i l'increment exponencial de productes que apareixen al mercat. Aquest escenari hauria de conduir vers un menor impacte per unitat produïda, però de moment no és així i segons en Pere Fullana, si continuem així, en els propers 50 anys consumirem 4,6 vegades més que fins ara.
Cal doncs, desacoblar l'impacte ambiental associat al nostre consum. Menys recursos i menys impacte ambiental, en resum. L'economia circular es presenta com una manera totalment diferent de funcionar com economia i societat. La fase de creació és vital en aquests plantejaments, i el disseny n'és el major responsable. Aquí és on l'ecodisseny s'hi ha de posar.
Isabel Roig, directora general de BCD Barcelona Centre de Disseny, ha aportat una visió no tant centrada en l'ecodisseny, sinó en el Disseny per a ecoinnovar. Segons ella, el disseny és el que marca la diferència. Ens permet trobar solucions creatives amb una millor solució final que asseguri la satisfacció de l'usuari, objectiu de tot bon disseny. De fet, el disseny té la missió d'integrar lo funcional i lo emocional en productes, serveis o estratègies. Aprofitant la Jornada, la Isabel Roig ha explicat la feina del BCD en el BEDA (The Bureau of European Design Associations), oficina que pretén fer entendre el valor del disseny en el conjunt de l'economia europea. Concretament, el BCD, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el CADS han elaborat el Positioning Paper "Suporting the key role of design in the Circular Economy", que s'espera que la UE integri d'alguna manera en les seves polítiques, en les quals el disseny ha pres una importància cabdal en els darrers 10 anys.
Finalment, i prèviament als casos pràctics i el debat, Raul Garcia, cofundador i director de producte d'Inèdit, ha presentat el Catàleg de casos pràctics d'ecoinnovació. Un document viu de format digital que en la seva primera edició recollirà uns 70 casos de productes i serveis sostenibles ecodissenyats i/o oferts a Catalunya.
El malbaratament alimentari i la reinserció sociolaboral, una universitat amb edificis sostenibles, una empresa química sostenible i els cotxes elèctrics, han estat els casos pràctics que han vehiculat la segona part de la Jornada, moderada per Maria José Sarrias, cap del Servei de Qualificació Ambiental. Concretament, Mireia Barba (directora de l'empresa social Espigoladors), Adrià Herbera (enginyer tècnic d'obres i instal·lacions de la UAB), Carles Bertrana (director tècnic de Proquimia) i Javier Redondo (director del Projecte Zero Emission de Nissan) han explicat com el disseny de productes i serveis sostenibles i amb un benefici social clar han esdevingut en objectius prioritaris de la seva activitat.
El Museu del Disseny de Barcelona esdevé de nou l'escenari per al debat sobre sostenibilitat i disseny. Quin millor lloc per parlar-ne? En aquest cas l'economia circular ha centrat la Jornada, però l'objectiu final continua essent el mateix: assolir un desenvolupament econòmic que sigui sostenible i equitatiu. I el disseny hi té molt a innovar. Millor dit, a ecoinnovar.
Aquesta jornada forma part del dif, Disruptive Innovative Festival 2015, de la Fundació Ellen MacArthur. En aquesta web es poden trobar resums de les ponències del matí i altre material d'interès.