Diversos estudis han associat entorns naturals a l'aire lliure amb la reducció de la mortalitat. Una revisió publicada a la revista Environment International, realitzada en col·laboració entre investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), destaca que a les zones amb una major quantitat d'espais verds hi ha un risc menor de mortalitat, principalment per malalties cardiovasculars.
Els investigadors han revisat de manera sistemàtica l'evidència disponible de l'associació entre l'exposició a llarg termini a espais verds propers als habitatges i la mortalitat en adults. Els objectius de l'estudi són, d'una banda, fer recomanacions per a futures investigacions i, de l'altra, proveir als professionals de la salut i als responsables polítics d'eines i dades per traduir l'evidència disponible en intervencions i polítiques per millorar la salut pública a les zones urbanes.
"La nostra revisió va identificar 12 estudis realitzats a Amèrica del Nord, Europa i Oceania, amb poblacions d'estudi que van des de menys de 2.000 fins a més de 43 milions d'individus. Aquests estudis són heterogenis en el disseny, la població d'estudi, l'avaluació de els espais verds i les variables relacionades. En aquesta revisió hem trobat que la majoria dels estudis mostren una reducció del risc de mortalitat, principalment per malaltia cardiovascular, en les zones de major verdor residencial", va explicar Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi.
'No hem observat una reducció de mortalitat per càncer de pulmó en relació a un increment de la verdor a les zones residencials. Tampoc hi ha estudis disponibles sobre els efectes dels espais blaus (llacs, mar, rius, etc.) sobre la salut, conclou Mireia Gascon, primera autora d'aquesta revisió.
Els investigadors indiquen que són necessaris més estudis que incloguin, entre altres coses, una millor estimació de la situació socioeconòmica dels participants. També falten estudis que avaluïn els beneficis dels espais blaus.
Aquest treball se situa en el marc de la integració de CREAL a ISGlobal, que té com a objectiu consolidar un centre d'investigació i translació en salut global a nivell mundial, amb la suficient massa crítica per exercir el lideratge internacional en la lluita contra els problemes de salut , incloent les malalties infeccioses, les malalties cròniques no transmissibles i els determinants ambientals.