El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha explicat les mesures de neteja forestal i de prevenció d’incendis que s’estan portant a terme a la ciutat. La majoria de les actuacions es concentren a la zona de les Pedreres i de Girona Est, malgrat que es fan accions en altres zones boscoses de la ciutat com el barri de Montjuïc o Taialà.
Aquestes intervencions es divideixen, bàsicament, en tres àmbits: la realització de treballs forestals a la zona afectada per l’incendi del mes de juliol a les Pedreres, la disminució de la densitat d’arbres a Montjuïc i el Grup Sant Daniel i l’inici de les tasques en terrenys municipals de les franges determinades en el plànol de delimitació per a la prevenció d’incendis forestals. “Totes aquestes mesures van dirigides a acomplir els objectius que ens vam marcar en matèria forestal a la ciutat, especialment de cara a la prevenció d’incendis al nostre terme municipal i d’acord amb la normativa existent”, ha manifestat Carles Ribas.
Actualment s’estan desenvolupant treballs forestals a la part sud de l’espai que va resultar afectat per l’incendi del juliol passat. Es tracta d’una zona de més de 27 hectàrees en la qual es faran tasques de desbrossament d’arbustos i arbres cremats. A petició dels Bombers de la Generalitat, es treballarà també per aclarir la massa forestal de dos punts que servirien per tallar la connexió amb el massís de les Gavarres en el cas d’un possible futur foc. A la tardor es van iniciar algunes actuacions de neteja de la zona cremada pel foc, més destinades, però, a retirar runa i brossa que havia quedat al descobert arran de l’incendi. En total, es van retirar 1.744 tones de runa i deixalles.
Seguint amb la línia de promoure mesures de prevenció d’incendis, paral·lelament s’estan portant a terme aclarides de peus d’arbres per disminuir la densitat forestal en determinades zones de Montjuïc i del Grup Sant Daniel. Amb aquesta actuació, a més, es pretén aconseguir un canvi de l’estructura dels boscos urbans per potenciar els alzinars amb roures. Actualment es treballa en cinc finques municipals, d’una superfície aproximada total de 6’80 hectàrees, en les quals es fan tales de pins dels quals s’aprofitarà la fusta posteriorment per fer-ne biomassa.
Referent a les franges de prevenció d’incendis, el consistori ja ha començat a treballar en finques municipals. Aquestes franges estan definides en el plànol de delimitació per a la prevenció d’incendis forestals que ara està en procés d’aprovació definitiva. Aquest plànol, que ha estat consensuat pel Servei de Prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, consisteix a delimitar franges de 30 metres d’amplada on es preveu reduir la densitat de la vegetació arbustiva i arbòria per a la prevenció d’incendis forestals al voltant dels nuclis de població, edificis aïllats i instal·lacions.
Aquesta actuació s’està desenvolupant en una superfícies aproximada de 6 hectàrees ubicades a Girona Est (concretament a la zona el cementiri vell, el Grup Sant Daniel i Font de la Pólvora), al barri de Montjuïc (a la zona propera a la Torre Suchet i Sant Daniel) i al barri de Taialà (al carrer de Sant Medir). Les actuacions es fan dins els espais de manteniment adjudicats a les entitats del tercer sector Fundació Onyar, Fundació Mas Xirgu i Fundació Drissa.