Les dades que proporcionen les papallones que passen pel municipi de Montcada i Reixac són des de fa uns dies objecte d'estudi per la xarxa Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya (CBMS) integrada per 146 estacions de mostratge ubicades a Catalunya, Illes Balears i Andorra.
Aquest projecte, que es va iniciar l'any 1994 amb el suport de la Generalitat de Catalunya, manté la filosofia i metodologia del conegut BMS britànic d'on va prendre el nom: conèixer amb precisió els canvis d'abundància de les papallones a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos, per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals.
La utilització de les papallones en aquests projectes respon al seu contrastat caràcter bioindicador, a la seva popularitat i carisma, i al fet d'haver experimentat, en temps recents, regressions generalitzades arreu d'Europa.
Segons les primeres investigacions, les papallones són habituals a la zona del riu Besòs al seu pas per Montcada i Reixac des del mes de març fins el setembre i es preveu que les dades recollides ajudin a interpretar els indicadors del canvi climàtic i si el Besòs és un connector ecològic entre les serres i un espai de refugi de les papallones migradores. Altrament, s'estudia la funció dels torrents que desemboquen al riu, com a sistemes que afavoreixin la conncetivitat ecològica riu-muntanya.
La incorporació de Montcada i Reixac a la xarxa catalana del BMS permetrà ampliar els estudis en relació a les papallones i publicar-los al web www.catalanbms.org a actualment ja es poden consultar les dades recollides durant el 2015 a 146 itineraris. A més a més, hi ha un recull de fitxes que inclouen fotografies i estadístiques de cada una de les espècies catalogades segons siguin les més abundants, les més escasses, les més freqüents, les més rares, les poblacions en augment i les que es troben en regressió.