Divendres 6 de maig va tenir lloc a Sant Pere de Torelló, una jornada de presentació del Projecte ENFOCC, Energia, Forest i Canvi Climàtic.
La presentació va anar a càrrec d’Oriol Anson, Director General de Desenvolupament Rural i Miquel Rovira, President de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Seguidament, Gabriel Borràs, de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, va fer una ponència central sobre l’adaptació al canvi climàtic de Catalunya, entrant al detall de la realitat local estudiada en projectes com Life+MEDAC, DEBOSCAT o el mateix mapejat de boscos sobre la totalitat de municipis catalans. En concret, Catalunya té una superfície forestal del 64,2 % i segons Borràs del 1970 al 2005 ha augmentat de forma considerable l’aforestació en zones de prats i pastures, degut bàsicament a l’abandonament rural i a la poca gestió forestal. És necessari segons Borràs que Catalunya faci una bona gestió forestal, baixant densitat boscosa, fent aclarides i altres actuacions. Perquè sinó aquesta massa forestal segresta aigua, emet CO2 i augmenta el risc de plagues i incendis.
Albert Puigvert, Gerent de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, va donar dades explícites delprojecte ENFOCC, Energia, Forest i Canvi Climàtic, coordinat per la mateixa Agència. En aquest projecte de cooperació hi participen 11 Grups d’Acció Local de Catalunya, 5 de la resta d’Espanya i 1 de França. Els resultats segons Puigvert han estat 1367 pòlisses analitzades durant els períodes 2012, 2013 i 2014 acompanyant a 64 municipis; pre-diagnosi a 27 edificis municipals; formació a 30 persones en smart grids; consolidació de l’Agència d’Energia del Ripollès; formació de 40 tècnics en gestió energètica municipal i comptabilitat energètica; promoció de la biomassa; estudis de viabilitat de més de 40 calderes susceptibles a ser canviades per biomassa; a part d’altres temes de divulgació.
Per la seva banda Eduard Paredes, coordinador del projecte ENFOCC va explicar els 3 eixos sobre els que actua aquest projecte que són gestió energètica, gestió forestal i de biomassa i adaptació al canvi climàtic. A banda de d’altres eixos transversals com són el desenvolupament d’una xarxa rural smart, l’economia circular al món rural i formacions jornades i visites.
Pel que fa al es actuacions en gestió energètica s’està establint una xarxa de gestors energètics municipals, un protocol de pobresa energètica territorial, s’estan transferint eines informàtiques i també s’actua sobre les escoles.
A nivell de gestió forestal i de biomassa, s’estan redactant unes guies tècniques per no cometre errors que són molt freqüents i també exemples de bones pràctiques. Es fan estudis de viabilitat de silvopastura (possibilitats d’incorporar ramats). També es fa el programa CLIMA, el qual compensa econòmicament i amb reconeixement a tots aquells que substitueixen calderes de gasoil per biomassa, contribuint a reduir les emissions de CO2. I finalment s’està transferint la metodologia LIDAR de planificació forestal.
En quant a canvi climàtic es farà un pla d’adaptació i mitigació vers el canvi climàtic. S’adheriran al programa d’Acords Voluntaris, es calcularà la petjada de carboni en esdeveniments i actes i també en productes agroalimentaris, mitjançant una eina valorada per AENOR.
La jornada va servir també per presentar una eina en obert i gratuïta per empreses especialment i també per a particulars anomenada ENEGEST, que permet portar la comptabilitat energètica (detectant errors de facturació, rebent alertes si excedeixes o no de potència, veient patrons de consum, etc.), calcular la petjada de carboni i els ratis de consum, cost i petjada de carboni.
Per acabar Oriol Anson va fer entrega dels diplomes de certificació CLIMA 2014 a les empreses locals participants del projecte.