El 14 de juny s'ha reunit per primera vegada el Consell Editorial que dirigirà el procés partipatiu.
L'Ajuntament de Terrassa està posant en marxa el dispositiu per a la participació i el debat ciutadà sobre el model de gestió de l'aigua. El dispositiu constarà d'una web municipal i de la programació d'activitats presencials per a la interacció entre l'administració pública i la ciutadania.
El Consell Editorial, que el 14 de juny celebrava la seva primera reunió, estarà format per un membre de cada grup polític representat al Ple Municipal que manifesti la seva voluntat de formar-hi part, i per la ciutadania -representada per les entitats ciutadanes promotores del debat-, així com per la representació tècnica de les Àrees o Serveis de l'Ajuntament de Terrassa que es pugui estimar oportú convocar en les sessions en què sigui pertinent.
Un Consell Editorial serà l'organisme que dirigirà el procés participatiu
Fruit de la primera reunió, el Consell Editorial ha desvelat que la decisió final sobre quin serà el model de gestió del servei es decidirà en el Ple de desembre, després d'una consulta ciutadana
Després de promoure el debat públic a través de diferents mecanismes, el Consell Editorial preveu una consulta ciutadana a l’octubre i, finalment, el calendari d’aquest dispositiu conclourà amb la publicació dels resultats de la consulta i un informe de tancament amb la Memòria de la Comissió. Tot això, abans de que els representants polítics acabin votant l’aprovació del model en l’últim Ple de l’any.
La secretària del Consell Editorial, Itziar González, ha justificat la fórmula escollida per prendre la decisió final. “El més democràtic és que sigui el resultat d’una discussió de plenari, ja que en un plenari hi participa el 60% de les persones representades pels seus càrrecs electes, mentre que en les consultes ciutadanes, de vegades, només hi participa un 3 o un 4%. Per tant serà el Ple qui proposarà als diferents grups el model de gestió, es votarà i sortirà el resultat. Això sí, el comprómís de tots els partits polítics és estar atents i seguir molt els debats i els interessos de la ciutadania durant aquest procés de particiapació”, ha comentat González.
El Consell Editorial preveu iniciar la difusió per promoure la participació, un cop finalitzades les eleccions generals del proper 26 de juny.
Al llarg de les properes setmanes es farà la crida als ciutadans i els agents interessats a participar com a actors en aquest procés, per tal de plantejar totes aquelles qüestions que considerin oportunes de tractar dins del fòrum de debat de la web que es crearà amb aquesta finalitat, com també en els espais presencials on es programin activitats. Aquest procés estarà obert a la participació de totes aquelles persones, entitats o empreses de Terrassa que sol·licitin inscriure's a través del tràmit online previst, un cop el Consell Editorial els hagi validat la sol·licitud per participar.
Els terrassencs podran expressar-se a través del web de l’àrea de Govern Obert de l’Ajuntament: un portal que pretén ser una prova pilot de cara a la confecció de la Plataforma Digital de participació ciutadana, aprovada en la sessió plenària del mes de març. A part del web municipal, el dispositiu també preveu programar una sèrie d’activitats presencials per promoure la interacció entre l’administració pública i la ciutadania.
Aquest desembre finalitza la concessió del servei d'abastament d'aigua a l'empresa Mina Pública d'Aigües de Terrassa, després de 75 anys. El Govern municipal es va comprometre a deliberar amb la ciutadania el futur model de gestió del servei públic d'abastament d'aigua, de la que l'Ajuntament n'és titular. Analitzat l'actual marc legal i els instruments existents per a la participació directa d'iniciativa institucional municipal, es conclou que allò que permet la llei, i alhora és de més amplitud i profunditat, és articular la consulta ciutadana en el marc d'un procés de participació ciutadana, tal i com indica la Llei 10/2014, de 26 de setembre.
El passat 12 de maig es va constituir la Comissió d'Estudi Política i Tècnica per a l'estudi de totes les alternatives de la forma de gestió del servei públic d'abastament d'aigua. El debat sobre el model de gestió s'obrirà quan la Comissió d'Estudi Política i Tècnica hagi pogut oferir a la ciutadania la informació objectiva i específica necessària per tal que pugui debatre entre l'opció de la gestió directa des de l'Ajuntament o els seus organismes i empreses, o la gestió indirecta, mitjançant una empresa privada, amb participació o no de l'Ajuntament en el capital social.
Serà llavors, amb el vistiplau del Consell Editorial, quan es plantejarà el debat sobre aquesta qüestió a la web del procés participatiu. Mentrestant, es podrà obrir qualsevol altre fil temàtic sobre el servei de l'aigua a Terrassa que els actors considerin oportuns. Un cop finalitzat aquest procés participatiu, abans de final d'any, es proposarà al Ple Municipal l'opció de gestió que s'hagi considerat més adient, junt amb l'estudi resultant de la Comissió Política i Tècnica. El Ple decidirà aleshores quin serà el futur model de gestió del servei de l'aigua a Terrassa.