València implanta la recollida selectiva domiciliària de matèria orgànica

14/11/2016 - 09:33

L’Ajuntament de València posarà en marxa un programa pilot de recollida selectiva de matèria orgànica, que es desenvoluparà en dos direccions: la recollida domiciliària, en Benimaclet i Sant Marcel·lí, i la recollida a grans productors, és a dir, centres escolars, mercats, centres de salut i supermercats, i que es posarà a prova en els barris de Quatre Carreres i Poblats Marítims abans de la seua aplicació en tota la ciutat.

 

Des de hui i fins al pròxim 31 de desembre es desenvoluparà una campanya d’informació i comunicació personalitzada en Benimaclet i Sant Marcel.li, que inclourà el repartiment de carteleria de comerços i familiar, així com targetes d’ús familiar per a la recollida orgànica. A partir de la nit del 13 es podran utilitzar els nous contenidors selectius denominats de fracció orgànica, matèria que podrà ser reutilitzada posteriorment per a fabricar compost i adob d’alta qualitat.

Pilar Soriano, ha presentat este matí el programa pilot a les entitats veïnals de Benimaclet i Sant Marcel·lí, així com a representants dels centres escolars, mercats, centres de salut i supermercats dels districtes Poblats Marítims i Quatre Carreres.

Es tracta d’una iniciativa de reutilització de recursos i reducció de residus que ve definida en la normativa de la Unió Europea, i que constituïx una exigència del Pla Zonal de Residus de la Ciutat de València, dins del Pla Integral de Residus (PIR) de la Comunitat Valenciana. Tal com ha subratllat Pilar Soriano, “en 2020 ha d’estar implementat, però l’anterior govern municipal no havia fet els deures, i era un repte que s’havia d’abordar”.

Per a això, s’instal·laran nous contenidors específics, identificables pel color marró, que els distingix dels selectius blaus (paper i cartó), grocs (envasos), verds (vidre) i gris (fem no selectiu). A partir de la matinada del pròxim dia 14 estaran operatius estos nous depòsits, i la càrrega arreplegada es traslladarà a la planta de tractament de Los Hornillos de l’EMTRE (Entitat Metropolitana de Tractament de Residus), on ja estan fetes totes les adequacions tècniques necessàries per a la correcta gestió de la matèria orgànica, amb una línia pròpia de tractament.

En total, s’instal·laran aproximadament 180 contenidors en la Zona Nord, i altres 70 en la Zona Sud de la ciutat, a més dels previstos per als grans productors. “Es tracta d’un projecte pilot però de dimensions considerables”, ha assenyalat la regidora. De fet, els barris triats, Benimaclet, amb 25.000 habitants, i Sant Marcel·lí, amb uns 10.000, oferien les característiques tècniques adequades per a provar els nous contenidors, tant els de càrrega lateral, com els de càrrega posterior. I així mateix, les zones de grans productors s’han triat pensant en la major homogeneïtzació possible, ja que inclouen 5 hospitals, entre ells La Fe, 22 centres escolars, 3 mercats municipals, 16 supermercats… “Tot això per a després poder extrapolar les màximes variables de cara al dimensionament de tota la ciutat”, en paraules de la regidora.

Els veïns de Benimaclet i Sant Marcel·lí rebran un kit de recollida orgànica i selectiva per a la llar compost per un poal de 10 litres fracció orgànica, un rotllo de 30 bosses biocompostables, 3 bosses de ràfia de 20 litres per a reciclatge en la llar de vidre, envasos i paper, i 1 embut per a reciclar oli usat domiciliari. Els contenidors de fracció orgànica s’arreplegaran separadament amb una freqüència inicial de 4 vegades per setmana, mentre que els restants es continuaran arreplegant amb la freqüència actual anterior al pla pilot.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus pren mesures per corregir l’augment d’impropis als contenidors d’orgànica, que comporta un sobrecost de 100.000 euros l’any.

Article


 

Campanya "RECI-CLAR, ES CLAR. És massa evident per no fer-ho" - 2a edició

Notícia

El servei, que començarà a funcionar el 3 de març amb els grans productors, el realitzarà l’empresa FCC.

Butlletí