Font: Paeria de Lleida
La Paeria de Lleida ha organitzat una activitat d'ecodescoberta que ha començat en el viver municipal de Copa d’Or i ha continuat fins el nou i primer bosc urbà de la ciutat un cop superat el primer any d'experiència.
La Paeria de Lleida ha organitzat una activitat d'ecodescoberta que ha començat en el viver municipal de Copa d’Or, ubicat a les instal·lacions de la Brigada Municipal de Jardineria, on es reprodueixen plantes, arbres i arbustos ja presents a la ciutat, amb la finalitat d’utilitzar-los en els enjardinaments o plantacions que es facin a la ciutat com, per exemple, en els boscos urbans previstos per als propers anys.
Aquí, els jardiners recullen aglans del monumental roure de la Canadenca, per exemple, els conserven, fins que arriba el moment de plantar-los i els fan créixer fins que tenen una mida suficient com per a utilitzar-los. També es reprodueixen freixes, o arbustos típics del bosc de ribera, que s’utilitzen al Parc de la Mitjana, per repoblar zones afectades per la lluita contar la períploca, planta invasora que s’està intentant controlar. O maduixa de Lleida, varietat tradicional recuperada amb la qual treballen moltes escoles de la ciutat a través de l’Agenda 21 Escolar de Lleida.
De fet, el viver municipal de Copa d’Or, es complementa amb un altre viver forestal, d’una hectàrea, ubicat a una finca municipal de Rufea, on es fa, sobretot, la primera etapa de creixement dels arbres, amb l’objectiu de subministrar per aquesta via, la major part de les necessitats d’arbres i arbustos de la ciutat.
Un cop vist el viver, el grup participant s’ha desplaçat al barri de Cappont, on ara fa just un any, es va crear el primer bosc urbà de la ciutat de Lleida, en un solar buit, al costat de l’església de Santa Teresa Jornet. El projecte va transformar l’espai, mitjançant la plantació d’arbres i arbustos, i jugant amb la topografia fins a convertir-lo en un petit bosc, sense gairebé urbanització, un espai on es pot passejar, fer esport, o simplement, relaxar-se, tot rodejat d’arbres… Un petit racó verd, al cor de la ciutat.
A la visita, els ciutadans han pogut descobrir com es va dissenyar, preparar i plantar, aquest bosc, quines espècies d’arbres i plantes es van triar i com s’espera que evolucioni el bosc, d’ara endavant.
La iniciativa de reforestar la ciutat, no s’acaba a Cappont, sinó que també hi ha previstos crear boscos urbans en solars municipals del carrer Camp de Magraners, l’entorn del Museu de la Ciència a la Mariola, i l’avinguda Torre Vicens de Balàfia, que serà el proper en tirar-se endavant, un cop finalitzi la festa major de Maig.