Augmenten les emissions de CO2 a Catalunya després d'un període de descens

Font: Gencat

28/12/2017 - 13:11

L’últim informe de progrés dels objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), corresponent a les dades de l’any 2015, assenyala que les emissions han sofert un lleuger augment del 0,8%, amb un increment de 0,3 milions de tones en relació al 2014.

Des del 1990, les emissions totals de GEH han seguit una evolució creixent fins al 2005, any que va marcar un pic històric d’emissions i a partir del qual es va iniciar un canvi de tendència a la baixa que es va mantenir fins el 2013. Els anys 2014 i 2015 es va produir un molt lleuger ascens de les emissions, provocat principalment per l’increment en dos sectors, el processament de l’energia i l’agricultura. Les emissions de GEH durant el 2015 són un 12% superiors a les de 1990.
Les emissions de Catalunya van representar un 13% de les de l’Estat espanyol –que les ha augmentat un 3,5% respecte l’any anterior– i l’1% de les de la UE-28.

Baixen les emissions dels sectors no regulats, però les del transport augmenten un 4%
Les emissions difuses, corresponents a les activitats no incloses en el règim del comerç de drets d’emissió –com el transport, els residus, l’agricultura, els serveis, l’energia o la indústria no regulada–, que representen un 67% del total –29 milions de tones de CO2–, han descendit gairebé un 2% l’últim any avaluat, amb 547 milers de tones menys que l’any precedent.  Aquesta dada situa Catalunya dins els objectius de reducció marcats  de cara a l’any 2020.

El motiu de la baixada de les emissions difuses es basa, en bona part, en la caiguda d’un 18% –equivalent a 1 milió de tones de CO2– en l’àmbit industrial no regulat, degut a la reducció dels gasos fluorats. Aquest ha estat un efecte directe de l’aplicació de l’impost sobre aquests gasos que ha provocat que el sector de la refrigeració i de l’aire condicionat hagi dut a terme inversions en altres alternatives.

Tot i aquesta reducció global en els sectors no regulats, les emissions en l’àmbit de transport han sofert un increment del 4%, que caldrà veure si es manté en els propers anys.

Les emissions provinents de les instal·lacions sotmeses a la Directiva de comerç de drets d’emissió van suposar el 2015 el 32% del total, amb 14,1 milions de tones de CO2. Cal tenir en compte, però, que ja es disposa de les dades de les emissions de la Directiva de l’any 2016, que decreixen un lleuger 0,2% respecte l’any anterior, manifestant una certa estabilitat de les instal·lacions regulades.

La resta d’emissions, l’1% (0,4 milions de tones de CO2) correspon a l’aviació.

Indicadors socioeconòmics
Les emissions de GEH per habitant han anat disminuint des de 1990 tant a Catalunya com a Espanya i al conjunt d’Europa. L’any 2015 les emissions per PIB a Catalunya van ser de 202 grams de CO2, per sota dels 312 de l’Estat espanyol i dels 293 d’Europa. Les emissions per càpita van ser de 5,9 tones de CO2 a Catalunya, molt inferiors als valors del conjunt de l’Estat, que eren de 7,2 i als d’Europa, que van arribar al 8,5. Les emissions per càpita a Catalunya són un 9% inferiors a les que hi havia el 1990.

Podeu ampliar la informació consultant l’Informe de progrés dels objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

S’han iniciat les primeres obres de les actuacions previstes als diferents patis de les escoles públiques d’Igualada per tal de renaturalitzar-los i crear-hi diferents espais d’ombratge que puguin servir per crear refugis climàtics en les èpoques de més calor. Les dues primeres escoles on s’està actuant són l’escola Emili Vallès i l’Escola Ramon Castelltort.

Notícia
A uns 1,55 °C per sobre del nivell preindustrial

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que el 2024 és l'any més càlid de la història, basant-se en sis conjunts de dades internacionals. Els darrers deu anys han estat tots entre els deu més càlids, en una ratxa extraordinària de temperatures rècords. 

Butlletí