Castellar participa del projecte Vallès Industrial, que inclou l'economia circular

07/07/2018 - 08:33

Fomentar l’ecodisseny i l’economia circular, impulsar la innovació i la indústria 4.0 i potenciar uns polígons industrials més sostenibles són els principals reptes de Castellar del Vallès en el marc del projecte Vallès Industrial, que té per objectiu potenciar el disseny i la innovació industrials del Vallès Occidental.

Es tracta d’una aposta conjunta impulsada amb els municipis de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès i la Fundació de Disseny Tèxtil (FUNDIT), la Fundació Parc Taulí i la Universitat Autònoma de Barcelona que s’emmarca dins els quatre Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de l’àmbit metropolità de Barcelona aprovats per la Generalitat de Catalunya.

El Teatre Principal de Sabadell va acollir l’acte de presentació d’aquest projecte, que va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez i del 1r tinent d’alcalde, Joan Creus.

La iniciativa parteix de l’estudi previ dels municipis i planteja un pla per posicionar el Vallès com a impulsor especialitzat en la innovació i el disseny en els sistemes industrials. Entre d’altres, aquest projecte vol fomentar el suport a la cultura emprenedora i la descoberta de noves tecnologies i nous productes i serveis en l’àmbit de la innovació i el disseny aplicat a la indústria, amb l’objectiu final d’aconseguir professionals qualificats i un territori amb competències reforçades en aquest àmbit.

El cost total del Projecte Vallès Industrial és de 3,1 milions d’euros, serà cofinançat per la Generalitat i rebrà una subvenció d’1,5 milions d’euros d’Europa per desenvolupar diferents operacions.

Així, la FUNDIT serà l’executora de l’operació Tecnodisseny: club de talent i innovació. Es tracta d'un conjunt d'accions que permetrà la construcció d’un centre per al disseny i la innovació. El centre té l'objectiu de formar els joves estudiants de l'economia 4.0 específicament en Strategic, Business & Product Design.

Per la seva part, la Universitat Autònoma de Barcelona crearà un Observatori d’intel·ligència competitiva adreçat a les empreses per tal que estiguin informades de l'evolució del sector i de la competència. D'aquesta manera, les empreses disposaran d'una eina personalitzable, que els permetrà rebre informació ajustada al seu perfil, de forma automàtica, i finalment poder utilitzar aquesta informació.

D’altra banda, la Corporació Sanitària Parc Taulí desenvoluparà l’operació “El disseny i la innovació industrials al servei de l’envelliment actiu al Vallès”. Es crearà l’espai de trobada Gent Gran LAB entre les empreses, professionals del disseny i persones usuàries de productes o serveis per crear sinèrgies que potenciïn la transferència tecnològica al parc empresarial i industrial del Vallès i així es puguin crear nous productes per a la millora de l'envelliment actiu i la salut de la població de gent gran.

Per últim, la quarta operació rep el nom d’Impuls de l’economia circular als sistemes industrials i serà executada per l’Ajuntament de Sant Quirze. L'economia circular proposa un model de desenvolupament que permet revaloritzar el recursos sobrants que generen les empreses.

El projecte Vallès Industrial ha pogut accedir als fons europeus gràcies al nivell d’especialització requerit com a una condició imprescindible per presentar-se a la convocatòria d’ajuts en el marc de l’Estratègia d'Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació o RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy) de la Comissió Europea.

Mitjançant els PECT, la Generalitat ha definit  diferents àrees del territori català que rebran un total de 50 milions d’euros procedents del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La convocatòria preveia destinar un import de fins a 20 milions d’euros per als PECT de l’àmbit metropolità de Barcelona i un import de fins a 30 milions d’euros per als PECT de fora d’aquest àmbit.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

SBD INDÚSTRIA SOSTENIBLE inclou serveis de consultoria, formacions, jornades empresarials i estudis d’oportunitats al territori

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Butlletí