Font: Ajuntament de Lleida
El pla de treball de la Fundació Lleida 21 per a l'any vinent se centrarà a aprofundir en les activitats de comunicació i sensibilització ambiental, així com en la gestió de projectes ambientals, segons s'ha donat a conèixer el patronat de la Fundació. Es vol incidir en la marca de l’Horta de Lleida, que té com a objectiu diferenciar els productes agraris i serveis de l’Horta i vol esdevenir un eix de treball conjunt cap a la defensa del seu espai agrari des del punt de la producció agrària amb valor afegit.
La reunió del patronat de la Fundació ha comptat amb la participació de l'alcalde, Fèlix Larrosa, que ha passat a assumir el lloc de president del patronat, mentre que el regidor d'Hàbitat Rural i Sostenibilitat, Joan Queralt, passa a ser-ne el vicepresident.
Queralt ha indicat que es vol incidir en la marca de l’Horta de Lleida, que té com a objectiu diferenciar els productes agraris i serveis de l’Horta i vol esdevenir un eix de treball conjunt cap a la defensa del seu espai agrari des del punt de la producció agrària amb valor afegit. L’ús i la gestió de marca sorgeix de la necessitat de diferenciar els productes agraris i serveis produïts o oferts a l’espai agrari de l’Horta de Lleida, perquè els consumidors puguin diferenciar els productes d’aquest àmbit geogràfic i que han estat produïts/oferts conforme als principis de tradició, traçabilitat, qualitat i sostenibilitat. Això ha de traduir-se en un impacte positiu des del punt de vista social, de l’economia local, del medi ambient i de la identitat territorial.
En l'àmbit de la comunicació i la sensibilització ambiental, la Fundació Lleida 21 treballarà en els projectes següents:
- "Lleida en viu", orientat a la descoberta del medi per part d'escolars de Lleida, amb el desplegament del programa d'activitats i visites de primavera i tardor 2019, la preparació de les de l'any 2020 i de noves activitats.
- "Agenda 21 Escolar", les activitats de formació, acompanyament i suport als projectes ambientals de les escoles de Lleida. Inclou la convocatòria d'ajuts als projectes ambientals de les escoles i la col·laboració amb les plantades d'arbres que impulsen.
- "Ecoactivitats". Propostes de descoberta del medi natural i la biodiversitat de Lleida, amb el desplegament del programa d'activitats de la primavera i la tardor del 2019, i preparació del de 2020.
- Museu de la Ciència i el Clima de Lleida. Activitats al voltant del canvi climàtic i la ciència, amb un programa de visites a la Sala Oró, activitats familiars, activitats científiques i altres exposicions.
- Campanya d'estalvi i eficiència energètica a la llar. Suport a la realització de les campanyes de sensibilització vers l'estalvi i l'eficiència energètica. Aquest àmbit inclou les auditories energètiques a les llars (individuals i comunitats de veïns) i la campanya d'assessorament sobre pobresa energètica, amb la instal·lació d'un punt d'assessorament d'estalvi energètic.
- Campanya "Lleida en verd". Suport a la realització de les campanyes de sensibilització i comunicació ambiental promogudes per l'Ajuntament de Lleida.
- Fòrum de l'Aigua. Debats de participació pública sobre la situació actual del cicle de l'aigua a Lleida, previsió i possibles actuacions.
- Altres activitats de sensibilització ambiental. Suport a l'organització d'actes de sensibilització com la Festa de la Mitjana, la Setmana de l'Energia, la Setmana de la Mobilitat Sostenible (Pedalada), la Setmana de la Prevenció de Residus, la Nit dels museus, etcètera.
Gestió de projectes ambientals
Pel que fa a la gestió de projectes ambientals, des de la Fundació Lleida 21 es treballarà en:
- Actuacions de dinamització de l'Horta de Lleida i la seva agricultura. Dins d'aquest àmbit s'hi inclou la gestió i dinamització de la "marca de l'Horta de Lleida" -com ja s'ha explicat- i dels projectes de custòdia agrària de finques no cultivades dels Horts familiars i del Viver d'Agricultors de Rufea, així com l'edició de la revista "Horta de Lleida".
- Projectes d'ordenació i territori. Suport a la redacció de projectes d'ordenació dels espais naturals i urbans de Lleida i de restauració paisatgística a partir del disseny d'espais verds públics amb la participació ciutadana. Inclou la col·laboració en els projectes de Boscos Urbans i Horts Urbans.
- Gestió d’espais naturals. Suport a les actuacions de gestió i millora dels espais naturals de Lleida, fomentant la biodiversitat i la vegetació autòctona. Inclou la gestió del Centre Interpretació del Parc la Mitjana (gestió i manteniment, gestió d’exposicions, visites en caps de setmana i a l’estiu); el suport al projecte europeu TTFS de millora dels espais fluvials de Lleida; la dinamització d’activitats de descoberta als Aiguamolls de Rufea; i l’organització de programes de seguiment de la biodiversitat amb voluntaris ambientals, con l’anellatge d’aus, ratpenats, etcètera.
- Projectes d’energies renovables. Gestió de les plantes solars fotovoltaiques del Camp d’Esports i de les escoles Joan XXI, Enric Farreny, Frederic Godàs i Pràctiques I.
Pressupost
Durant la reunió celebrada avui també s’ha donat via lliure al pressupost de l’any 2019, que serà de 304.200 euros. La Fundació treballa en la recerca de patrocinadors i finançament privat, així com en la gestió de subvencions estatals, nacionals i europees.