La campanya de seguiment de la processionària torna als boscos de Catalunya per Nadal

Font: CREAF

31/12/2018 - 13:12

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal, coordinat pel CREAF, ha posat en marxa la campanya de processionària d’enguany i fa una crida a la ciutadania a enviar imatges dels paisatges afectats per la plaga. Les observacions es trobaran representades al mapa d’alertes del projecte i serviran a l’equip investigador per conèixer l’estat de salut actual dels boscos i fer prediccions de com es veuran en un futur.

L’efecte del canvi climàtic i l’abandonament dels cultius ens fan pensar que les afectacions per processionària als nostres boscos seran cada cop més importants. Ara bé, enguany la pluviometria ha estat excepcionalment elevada i podria haver dificultat el desenvolupament de les poblacions d’aquesta espècie. A més a més, el proppassat mes de novembre la Generalitat de Catalunya va finalitzar els tractaments aeris a les comarques més afectades. En total s’ha actuat a unes 20.000ha. Així i tot, fins els propers dies no es començarà a fer evident si tots aquest factors han tingut algun efecte o si, per contra, comencen a veure’s altre cop grans quantitats de bosses i defoliacions als pins del país.

Per aquest motiu, el projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal, coordinat pel CREAF, ha posat en marxa la campanya de processionària d’enguany i fa una crida a la ciutadania a enviar imatges dels paisatges afectats per la plaga. “D’ara fins al maig recollirem les fotos dels boscos afectats a la nostra web-app, que són els mesos en que l’eruga està activa i els efectes són visibles” explica el coordinador científic del projecte, Jordi Vayreda. I afegeix “Busquem fotos de paisatge, on es vegi la part dels bosc afectada o un grup nombrós d’arbres, ja sigui amb bosses o defoliats”. Aquestes observacions es trobaran representades al mapa d’alertes del projecte i serviran a l’equip investigador per conèixer l’estat de salut actual dels boscos i fer prediccions de com es veuran en un futur.

A hores d’ara el projecte ja ha rebut diverses imatges i vídeos fets amb dron on ja es poden veure nombroses bosses de processionària cobrint els boscos del Prepirineu català. Seran el punt de partida de l’anàlisi.

L’objectiu és superar les 400 fotografies i obtenir fotografies de noves comarques
Les prioritats d’aquest any són dues. Per un costat, superar les 400 observacions (fotografies de paisatge o vídeos fets per la ciutadania i dronaires) de l’anterior temporada. “Amb aquest volum de dades podríem ja fer comparacions amb l’any anterior i treure conclusions més útils”, comenta Anabel Sánchez, coordinadora del projecte al CREAF. Per altra banda, es vol animar a la ciutadania a captar imatges de les zones on se sap que hi ha processionària però de les que no es disposa encara de gaires fotografies. “Volem captar nous participants o animar als existents a cobrir les zones de l’Alt Empordà, la Garrotxa, l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, el Tarragonès, l’Alt Camp i el Baix Penedès”, concreta Sánchez. Aquest any la campanya es veurà reforçada per un equip d’usuaris i usuàries de drons voluntaris que han rebut formació específica en el marc del projecte per fer models tridimensionals dels boscos.

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es recorda que cal incrementar els esforços en la prevenció i que les úniques mesures són el monitoratge i la gestió. D’una banda, el monitoratge dels boscos resulta fonamental per a detectar noves plagues o nous focus i per evitar la seva propagació i, d’altra banda, la gestió forestal permet millorar la vitalitat dels arbres i fer-los més resilients  a les pertorbacions.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Butlletí