Ja són cinc els horts urbans gestionats per persones amb discapacitat a Barcelona

13/01/2019 - 09:00

El projecte, iniciat l’abril del 2016, s’ha estès a diferents espais de la ciutat, i hi participen sis entitats socials. La iniciativa permet aprofitar terrats en desús d’equipaments municipals i els converteix en una alternativa per al conreu en una ciutat tan densa com Barcelona.

Tots els horts, gestionats per una cinquantena de persones amb diferents tipus de discapacitat, formen part del projecte que coordina l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat que s’ha estès amb èxit a diferents espais de la ciutat, ha implicat sis entitats socials i ha afavorit el teixit associatiu dels barris.

En aquests horts es cultiven enciams, escaroles, espinacs, bledes, tomàquets, pèsols, carbassons, cogombres, pebrots i diferents plantes aromàtiques. Les verdures i hortalisses conreades són de bona qualitat i els excedents es donen a menjadors socials i bancs d’aliments, un doble component social que permet aprofitar terrats en desús i guanyar verd a la ciutat.

Els dos darrers horts estan ubicats als terrats dels edificis municipals que hi ha als números 7 i 15 del carrer d’Avinyó, al districte de Ciutat Vella. L’hort ubicat al número 15 és el primer de tots cinc que gestionaran persones amb discapacitat física, i és el primer que és completament accessible. Dels altres tres horts, dos es troben a la seu del Districte de Sants-Montjuïc i el tercer al carrer de València, a l’Eixample.

L’objectiu de l’Ajuntament és doblar el nombre de terrats que funcionen com a horts fins a arribar a deu en un futur proper, incrementar el nombre de persones amb diversitat funcional que participen en el programa, facilitar que es puguin implicar més en les tasques de gestió i portar a terme més recerca social i ambiental per avaluar l’impacte ecològic de la iniciativa.

Beneficis en la qualitat de vida de les persones amb discapacitat

El setembre un estudi realitzat per professionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, del Barcelona Laboratory for Urban Environmental Justice and Sustainability, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i de l’ISGlobal van determinar que la participació en el projecte té beneficis destacables en la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones amb discapacitat.

Cal destacar l’apoderament d’aquestes persones, ja que passen de ser receptores d’ajuda a donants d’ajuda en el moment en què entreguen voluntàriament els excedents de les collites que han cultivat amb el seu esforç a menjadors socials i bancs d’aliments.

A més, la possibilitat d’anar als terrats els ha permès descobrir nous entorns urbans, trencar amb la rutina diària dels tallers ocupacionals, estar a l’aire lliure, treballar en equip, reforçar l’autoestima i aprofundir en la responsabilitat. També s’ha observat la utilitat del programa per reduir els nervis i l’ansietat que es pateixen en alguns casos, millorar la capacitat de relaxació i desenvolupar la paciència i l’autocontrol com a eines útils en la vida quotidiana.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Acte
12/12/2024 - 09:30
Centre Cívic Cotxeres de Sants (carrer de Sants, 79, Barcelona)

Butlletí