Font: Ajuntament de Reus
Fins a 1.241 persones, estudiants en la seva gran majoria, van participar en alguna de les activitats i sortides proposades per Aigües de Reus al llarg de 2018, amb l’objectiu de conèixer la gestió de l’aigua a la ciutat i reflexionar sobre els seus usos i valors. La visita a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) és l’activitat més sol·licitada pels centres d’ensenyament, d’acord amb la proposta plantejada per Aigües de Reus en col·laboració amb la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística.
En paraules del regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, “l’educació ambiental i la promoció de la cultura de l’aigua, especialment entre els més joves, és una de les línies estratègiques d’Aigües de Reus. Les activitats al llarg de l’any responen a la voluntat d’explicar com es gestiona l’aigua, quin és el seu cicle i la importància que té fer-ne una gestió responsable”. En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, creu que és molt important que “la ciutadania sigui conscient de com gestionar l’aigua en una ciutat és una operació d’una enorme responsabilitat quotidiana i que fer bé les coses ens implica a tots, administració i veïns”.
Tot i que la majoria de participants en les activitats programades són estudiants de primària, secundrària i batxillerat, també han sol·licitat la visita de les instal·lacions d’Aigües de Reus diversos centres universitaris, centres cívics i Centres d’Assistència Primària (CAP) de la ciutat.
La visita més sol·licitada l’any passat (670 persones) correspon a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que està pensada especialment per a alumnes de Cicle superior de Primària, ESO i BAT i que planteja descobrir la instal·lació encarregada dels diversos processos de depuració de l’aigua, abans de ser retornada al medi en unes condicions adequades. La durada de l’activitat és d’una hora i trenta minuts, aproximadament.
L’oferta educativa i divulgadora d’Aigües de Reus també contempla la visita a la potabilitzadora d’aigües (ETAP). Amb una durada aproximada d’una hora, l’activitat vol donar a conèixer el funcionament dels sistemes de potabilització de l’aigua que arriba a la ciutat, així com la seva procedència, captació, emmagatzematge i consum per part dels reusencs i reusenques. Al llarg de l’any passat hi van passar 446 persones.
L’oferta educativa d’Aigües de Reus es completa amb la visita a l’Espai Aigua (125 visites), una exposició audiovisual guiada que ens introdueix en la importància de l'aigua al nostre planeta i a les nostres vides, adreçada als alumnes de Cicle superior de Primària i ESO. La visita a l'exposició es pot complementar amb un exercici pràctic d'interpretació de la factura de l'aigua que permet conèixer el consum per persona a la llar.
El disseny de les activitats permet la possibilitat de fer la visita a dues instal·lacions d’Aigües de Reus en un mateix matí. Totes les activitats proposades des d’Aigües de Reus tenen una vessant més general i una altra de més local. Així, es divulga el valor de l’aigua i es consciencia els alumnes de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs, però alhora se’ls explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants.