Font: Ajuntament de Viladecans
Vilawatt informació obre les seves portes amb l'objectiu d'ajudar a la ciutadania de Viladecans a entendre millor la seva factura de llum i de gas.
Ho fa per mitjà d'un servei d'assessorament que dona resposta a preguntes com: "Tinc un contracte òptim i que s'ajusta a les meves necessitats? Pago massa en la meva factura? A quina comunitat d'aprenentatge em puc unir per millorar la meva cultura energètica?" Durant aquests dies, a més, el servei convida als viladecanencs i viladecanenques a apropar-se amb la factura per tal que els tècnics i tècniques de l'oficina l'analitzin i puguin oferir possibilitats de millora adaptades a les necessitats de cada usuari.
Vilawatt informació també oferirà un subministrament energètic de llum i gas mitjançant la compra col·lectiva d'energia dels seus futurs i futures clientes; assegurant que la seva procedència és de fonts renovables. A més, posarà en marxa les ajudes a la rehabilitació energètica d'edificis, per mitjà de la capitalització d'estalvis per a seguir invertint-los en la rehabilitació energètica dels edificis de la ciutat i. La moneda local també serà una realitat en els pròxims mesos. Es basarà en l'estalvi energètic i es podrà gastar en els comerços de la ciutat.
L'oficina està al carrer Doctor Reig, 81-83 (al costat del Mercat Municipal de la Constitució) i està oberta de dilluns a dijous, de 9 a 13:30 h i de 16 a 18:30 h i divendres de 9 a 13 h.
Els comerços també reben assessorament energètic a Viladecans. Els comerços interessats en participar a les auditories energètiques del Vilawatt ja van realitzar una primera trobada al casal Montserratina.
Els establiments rebran una primera visita per part dels tècnics i hauran de facilitar la darrera factura de la llum per poder veure la despesa energètica i un plànol del local. A més de recollir dades també es demanarà la percepció del propietari. A partir d’aquí es realitzarà un informe que inclourà propostes de millora, quina despesa suposarien i quant de temps trigarien en amortitzar-se. Les propostes que es faran seran de cost assequible, com per exemple l’ús de llums LED, baixar la potència contractada o tenir un hàbit de manteniment, amb l’objectiu d’aconseguir que la major part dels i les participants en desenvolupin alguna.
Després del retorn de les auditories els i les comerciants hauran de decidir si implementar les millores proposades i podran sol·licitar una subvenció.
El consorci Vilawatt ja és una realitat
Per altra banda, el consorci Vilawatt per la transició energètica ja és una realitat després que el Ple municipal de l'Ajuntamnent de Viladecans aprovés inicialment els estatuts i la memòria econòmica del projecte a la sessió de març. El projecte Vilawatt ha fet un gran avenç amb la creació d'aquest consorci.
L'ens, format per l'Ajuntament de Viladecans i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, qui va signar l'acord el passat dia 7 de març, té l'objectiu d'establir un nou model energètic a escala local que faciliti la transició cap a una economia amb baixes emissions de CO2, com a estratègia per convertir l'energia en un motor de transformació i de millora social, econòmica i ambiental.
El consorci impulsarà la transició energètica a la ciutat integrant gestionant quatre eixos d'actuació: el subministrament energètic, l'apoderament energètic ciutadà a través de l'assessorament i la formació, la rehabilitació d'edificis –a partir de tres primers exemples concrets, els edificis demorenovats– i la posada en marxa d'una nova moneda local vinculada a l'estalvi energètic.
Pel que fa al subministrament de llum i gas, aquest es proporcionarà a través de la compra agregada d'energia dels i les contractants. La previsió és que durant el mes d'abril es publiqui la licitació per escollir el proveïdor d'energia renovable. Una vegada el contracte estigui adjudicat, el Vilawatt podrà començar a oferir el seu servei de subministrament. Els equipaments municipals aniran contractant energia Vilawatt a mesura que finalitzin els acords vigents amb altres companyies.
Actualment, al consistori li correspon el 90 % del total de drets i obligacions del Consorci, mentre que l'entitat supramunicipal resta amb un 10%; percentatges que es modificaran a mesura que es vagin incorporant els agents de referència com entitats ciutadanes i empresarials. En aquest sentit, l'Ajuntament de Viladecans anirà renunciant progressivament a una part del seu percentatge de participació que anirà transferint als nous membres adherits.
L'empoderament de la societat civil en matèria de transició energètica forma part essencial dels objectius d'aquest Consorci. Per aquest motiu, un grup de veïns i veines de Viladecans està començant a reunir-se amb membres del projecte Vilawatt per conèixer com s'està portant a terme el projecte 'entre bambolines'.
L'objectiu principal d'aquestes sessions és el d'obrir la configuració del projecte a la participació de la ciutadania, com ja s'ha fet en d'altres trobades prèvies, i oferir l'acompanyament necessari en la construcció d'una associació ciutadana que vetlli per la transició energètica i que pugui tenir veu i vot en el consorci Vilawatt que s'acaba de constituir.
En les dues sessions realitzades fins ara -els dies 5 i 26 de març- hi han participat una mitjana de 15 persones, que provenen dels diferents espais d'aprenentatge creats pel projecte (espai Vilawatt escoles, espai Vilawatt de la gent, programa llar eficient) i també dels cursos en eficiència energètica que s'estan oferint a Can Calderon.