La recollida porta a porta al Berguedà eleva el reciclatge per sobre del 80%

Font: Consell Comarcal del Berguedà

16/05/2019 - 16:32

En el primer mig any del nou model de recollida, només el 17% de residus entren a l’abocador. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i el conseller comarcal de Medi Ambient, F. Xavier Francàs, han presentat els resultats dels primers 6 mesos d’aplicació del model de recollida porta a porta a 12 municipis dels 31 municipis del Berguedà. Les dades analitzades són des de l’octubre 2018 – quan es va iniciar – fins a l’abril de 2019.

Des del novembre fins a l’abril, tots els mesos els 12 municipis porta a porta han reciclat per sobre del 80% arribant a un màxim del 85% el mes de març d’enguany. Si s’agafa el global de tots els mesos, dels 12 municipis, s’assoleix unataxa de reciclatge del 82,83%. La fracció orgànica de residus municipals suposa un 42%, el vidre un 12%, els envasos un 14% i el paper un 12%. El 17% és la fracció resta que va a parar directament a l’abocador de Font Ollera. Abans del porta a porta, entraven a l’abocador 3 de cada 4 kg de residus.

Si agafem les dades del total del Berguedà (els 31 municipis, càmpings…) la taxa se situa a l’entorn del 60%. El tant per cent de reciclatge continua sent elevat però no tant si el comparem amb el de només els 12 municipis porta a porta. La diferència entre els llocs on s’aplica el porta a porta i on no s’aplica queda clara i confirma el nou model com un sistema eficaç per obtenir excel.lents percentatges de reciclatge.

Tanmateix, queden deures pendents per fer. Per una banda, falta aplicar el sistema d’àrees tancades als 19 municipis restants on no es fa la recollida porta a porta. També s’ha de millorar el triatge als càmpingsanar eliminant punts on hi ha abandonaments freqüentscom arribar al turisme perquè recicli… Aquests entre altres temes. Es considera que la recollida porta a porta està consolidada i, amb els mesos, es podran anar polint els detalls per fer augmentar encara més la selecció dels residus.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí