Vic impulsa la creació de la Taula Supramunicipal per la Qualitat Ambiental de la Plana

05/09/2019 - 07:54
Pantalla informativa a la plaça de l’Estació

Pantalla informativa a la plaça de l’Estació

L’òrgan estarà format inicialment per alcaldes i alcaldesses dels municipis més afectats de la Plana de Vic i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L’Ajuntament de Vic impulsa la creació d’una Taula amb l’objectiu de debatre quines són les mesures més urgents per coordinar-se i tractar la problemàtica conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i coordinant-se amb l’àrea metropolitana, on s’originen els precursors que acaben formant l’ozó que afecta la qualitat de l’aire de la Plana. La iniciativa atén la preocupació al territori degut als diversos episodis d’onada de calor a la ciutat i comarca en què s’han superat el llindar d’informació, i la setmana passada, durant unes dues hores, es va superar el llindar d’alerta a la capital d’Osona.

Albert Castells, regidor de Medi Ambient, exposa que s’han convidat a municipis de la plana de Vic més afectats per aquesta problemàtica perquè formin part de la Taula Supramunicipal per la Qualitat Ambiental de la Plana de Vic i que ha de permetre fer front a aquesta problemàtica, que té origen a l’àrea metropolitana de Barcelona, de forma conjunta. “Una iniciativa molt ben rebuda i ben valorada pels municipis veïns”, afirma el regidor.

Alcaldes i alcaldesses del municipis més afectats de la Plana –Calldetenes, Centelles, Gurb, Hostalets de Balenyà, Malla, Manlleu, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Montesquiu, Roda de Ter, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Seva, Taradell, Tona, Torelló i Vic- i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya estan convidats a formar la taula, on en una primera sessió es plantejarà quins col·lectius experts s’hi poden sumar.

Castells afegeix que la Taula ha de treballar per coordinar la millora dels avisos, la restricció d’activitats i la millora de la mobilitat entre Osona i el Barcelonès.

Tot i que la superació del llindar no s’ha d’interpretar com un risc per a la població en general, sinó que poden notar alguna afectació aquelles persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica -com nadons, infants en edat preescolar, dones embarassades i persones amb malalties cardíaques o respiratòries-, part dels contaminants primaris generats a la conurbació de Barcelona es desplacen cap a Osona, degut a l’orografia i a la meteorologia. Quan arriben, en hores de força radiació, a finals de la primavera i a l’estiu, formen l’ozó.

En aquest sentit, Albert Castells detalla que “la coordinació amb l’àrea metropolitana de Barcelona és essencial” perquè s’han de poder aplicar mesures restrictives en aquesta zona quan es tenen puntes de contaminació a la plana de Vic i no només en alts episodis de contaminació a l’àrea metropolitana.

 

L’ozó estretament vinculat a episodis d’onada de calor

Els nivells d’ozó troposfèric són molt variables d’un any a un altre perquè la seva formació està directament relacionada amb la meteorologia i en estius calorosos i amb més radiació solar, com els d’enguany, i és quan poden ser més alts.

En cas d’avís per superació de llindar d’informació o llindar d’alerta, l’Ajuntament de Vic envia un correu electrònic a les entitats i col·lectius sensibles amb les recomanacions pertinents i es fan avisos per les xarxes socials institucionals de l’Ajuntament. En el cas de la setmana passada, en què de forma puntual es va superar per primera vegada el llindar d’alerta d’ozó a Vic, es van cancel·lar totes les activitats de tarda programades per l’Ajuntament a l’aire lliure.  

Cal recordar que durant la campanya de vigilància de l’ozó troposfèric –del 15 de maig al 15 de setembre-, durant tot l’any 2018 es va superar el llindar d’informació –180 µg/m³ de mitjana horària– nou dies: 8 a l’estació de Tona, 3 a la de Vic i 2 a Manlleu. En nombre d’hores, van ser 21 les que van presentar superacions d’aquest llindar.

 

Vic, ciutat saludable

Amb l’aprovació del POUM a principis del passat mes de juliol, Vic se situa com a referent en establir indicadors de salut en el plantejament urbanístic. Albert Castells ha remarcat que s’està treballant per disminuir l’emissió de contaminants potenciant la mobilitat a peu, en bicicleta i elèctrica a Vic.

La Taula és la materialització d’una preocupació al territori després que l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, es reunís el mes de juny de l’any passat amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per exposar els neguits dels vigatans i vigatanes que pateixen les conseqüències de l’aire contaminat i en què es va constatar que que els precursors de l’ozó que afecten la qualitat de l’aire de la Plana de Vic sorgien als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

Quines mesures es prenen a Vic contra la contaminació atmosfèrica?

Des de l’Ajuntament de Vic s’implementen una sèrie de mesures contra la contaminació atmosfèrica que es divideixen en accions informatives, mesures estructurals i accions que es porten a terme si es declara un episodi de superació de llindar d’informació o d’alerta.

  • Instal·lació d’un cartell lluminós informatiu dels nivells d’ozó situat a la plaça de l’Estació.
  • Xerrada informativa amb les entitats i col·lectius sensibles.
  • Edició i repartiment de tríptics de recomanacions de prevenció de la Generalitat de Catalunya.
  • Edició i repartiment de cartells informatius amb les recomanacions d’autoprotecció que han de penjar les entitats o col·lectius sensibles a un lloc visible quan rebin un avís preventiu d’ozó.​

 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Butlletí