La Setmana Europea de la Prevenció de Residus referma la ciutadania com a agent de canvi

Aquest any se centra en l'educació i la comunicació en la prevenció de residus

Font: ARC, Ajuntament de Rubí, Ajuntament de Vic, Diputació de Barcelona

11/11/2019 - 08:21

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 16 al 24 de novembre de 2019 i té com a objectius: donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

En cada edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es promou la celebració d'actes comuns a tot Europa, basats en una mateixa metodologia i amb l’objectiu comú d’augmentar el seu impacte real en la prevenció de residus. Enguany la setmana posa el focus en l’Educació i comunicació en la prevenció de residus, per fomentar un canvi de comportament a l’hora de produir i comprar productes i gestionar aquests residus, i l’eslògan Europeu serà: “Change your ways, reduce your waste / Canvia els teus hàbits, redueix els residus”. Una edició més el món local es bolcarà en l'organització d'activitats arreu de Catalunya. En repassem alguns exemples.

 

La Diputació de Barcelona dona suport a ciutats i pobles amb més de 70 accions

Des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona s'organitzaran més de 70 activitats d'educació i sensibilització ambiental de suport als municipis

La Reparatruck consisteix en un servei d’assessorament tècnic en l’autoreparació de petits aparells elèctrics i electrònics i bicicletes, gratuït per a la ciutadania. Dinamitzada per Solidança, aquesta itinerancia es realitza amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Agència de Residus de Catalunya en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus i arribarà a 16 municipis.  Podeu veure el tour que farà la Reparatruck per 16 municipis a l'agenda

La Reparatruck també es passejarà per Barcelona, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, i pel Maresme, amb el suprt del Consell comarcal.

Altres activitats que organitza la Diputació de Barcelona seran els 36 tallers de l'activitat A l'escolar, el menjar no es llença, que impulsa l'entitat Espigoladors. Els tallers tenen com a objectius abordar el repte del malbaratament alimentari, empoderar a infants i joves a ser part de la solució, conscienciant sobre el poder transformador dels nostres hàbits i les nostres accions, transmetre el valor dels aliments, la cultura de l’aprofitament i la sostenibilitat i convidar a infants i joves a participar al Premi #elmenjarnoesllença. Podeu veure les activitats programades a l'enllaç.

També es realitzaran tallers de reparació de residus textils o de mòbils i tauletes digitals, accions de sensibilització com el photocall Vull un món de colors, itineràncies de l'exposició Reduïm residus i, sobretot, les xerrades Residu Zero a casa, amb Esther Peñarrubia, traductora del llibre Zero Waste de Bea Johnson. En total més de 70 activitats arreu de la demarcació de Barcelona per promoure el canvi d'hàbits i reduir els residus.

 

Vic avança per ser una ciutat amb residu zero

Una cinquantena de persones van participar en l’activitat ‘Residu zero a casa’ que inicia la programació amb motiu de la setmana europea de prevenció de residus. Viure generant el mínim de residus a casa és possible. Esther Peñarrubia, doctora en Enginyeria Agrònoma i traductora del llibre 'Residu Zero a Casa’ de Bea Johnson, va exposar-ho al Centre Cívic Sant Anna. L’activitat, organitzada per l’Ajuntament de Vic amb el suport de la Diputació de Barcelona, va donar a conèixer com reduir la generació de residus en l’àmbit de la higiene personal, la neteja de la llar i la cosmètica, i es va animar a aprendre la tècnica del furoshiki per embolicar regals mitjançant un taller. Peñarrubia va presentar al públic assistent alternatives en sabó pel cos, xampús, bastonets per les orelles o esponges de neteja que no generen pràcticament residus. En aquesta mateixa línia, en el taller de furoshiki, va ensenyar com posar a la pràctica la tècnica japonesa per embolicar regals utilitzant tela i no paper de regal per avançar cap a la minimització de residus. 

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va explicar que aquesta xerrada i taller és una de les més destacades de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, i que aquestes accions tenen la voluntat d’anar més enllà, vinculant-ho al desplegament del Pla Local de Prevenció de Residus. “Fem passes per avançar cap a una ciutat amb residu zero”, va afirmar Castells.

Anna Sala, Albert Castells i Esther Peñarrubia al taller

Per això, el regidor de Medi Ambient va explicar que una de les primeres accions que s’emprendran en aquest sentit és la d’aplicar una instrucció interna a l’Ajuntament de Vic per reduir els plàstics d’un sol ús. Paral·lelament, des de la regidoria de Comerç s’està treballant amb Vic Comerç i els comerços del municipi per fer un pas més en la minimització de residus aprofitant la campanya de Nadal; en què es fomentaran accions per minimitzar el malbaratament alimentari i per augmentar la recollida de residu tèxtil. Com a novetat, l’embolcall dels caramels de la cavalcada de Reis tindran un embolcall compostable. Castells va remarcar que la clau per reduir l’augment de costos en la gestió de residus és generar menys. A més, va destacar que si no reciclem no ens hi juguem només l’ecologia del planeta, sinó que és una qüestió de salut pública i fins i tot econòmica, en relació als cànons dels tractament d’aquests residus.

A Vic la setmana Europea de la Prevenció de Residus s’ha ampliat més enllà del 16 a 24 de novembre, quan se celebra a la resta d’Europa, amb diversos tallers de reparació de joguines, de bicicletes, de restauració de mobles, de cuina d’aprofitament i creació de complements amb roba usada, entre d’altres. Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç.

 

La Setmana de Prevenció de Residus a Rubí

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, han donat a conèixer la programació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí, amb activitats del 14 al 24 de novembre. L’edició d’enguany se centra a fer valer totes aquelles persones que, a la ciutat, eduquen i transmeten valors mediambientals per cuidar el planeta. Durant la presentació d’aquesta iniciativa, alcaldessa i regidor han reflexionat sobre la importància del concepte “residu zero”: “Durant les visites escolars a l’Ajuntament sempre diem el mateix: de món només en tenim un i si no el cuidem entre tots, ens quedarem sense. I hi ha una premissa que hauríem de tenir molt ben incorporada: la necessitat d’evitar generar residus. Per aquí comença tot”, ha assegurat Martínez.

Adoptar nous mètodes i processos productius, potenciar hàbits de consum més sostenibles i emfatitzar comportaments més respectuosos amb el nostre entorn són prioritats per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Enguany, aquests reptes s’encaren posant l’accent a l’educació i la comunicació, un camí clau i essencial per arrelar uns hàbits sostenibles. “Parlem d’emergència climàtica, de transició energètica i ecològica... però la més complicada és la transició mental, perquè és la base de tota la resta”, ha explicat Medrano. “Aquesta Setmana vol incidir en aquest canvi de mentalitat, contribuint a la conscienciació de la ciutadania, que se n’adoni que no vivim en un món amb recursos infinits, sinó que aquests s’acaben i s’han de gestionar”.

L’alcaldessa i el regidor, amb personal tècnic del servei de Gestió de Residus (foto: Ajuntament – Localpres)

Per aquest motiu, enguany es vol fer valer totes les persones que, a la ciutat, eduquen i transmeten valors mediambientals per cuidar el planeta: des de la tasca educativa que fan les escoles dia a dia, a les entitats o aquelles persones anònimes que, amb la seva quotidianitat, promouen el canvi a casa seva.

Segons l’alcaldessa, “difonent aquests missatges a les escoles aconseguim que aquestes bones pràctiques es converteixin en un hàbit i que els infants ho transmetin a les seves famílies. En tenim un clar exemple en l’àmbit de l’eficiència energètica, en el marc del projecte Rubí Brilla a les escoles”. El regidor ha afegit que, en el cas dels nens i joves, aquesta conscienciació arriba efectivament a través d’activitats educatives, però que amb les persones adultes cal utilitzar altres vies, com ara un canvi de model de gestió de residus i el concepte de corresponsabilitat, “perquè hem de ser conscients que tot això té un elevat cost, tant de limitació de recursos com econòmic. I el sistema actual de gestió de residus serà inviable en un futur”.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí arrencarà el dijous 14 de novembre (18 h – Rubí Forma) amb la presentació del Pla Local de Residus 2019-2025 a la ciutadania. Dissabte 16 de novembre (de 10.30 a 14 h – pl. Doctor Guardiet) tindrà lloc La Gran Acció, l’acte central de la programació. Es tracta d’una matinal farcida de propostes que giraran al voltant de la reparació, la reutilització, la col·laboració, el reciclatge i la prevenció. Durant la setmana del 18 de novembre s’han programat diversos EcoTallers en clau de RE, una visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès, un curs de compostatge casolà i una xerrada sobre l’aprofitament alimentari, entre d’altres. A més, La Trocalleria ampliarà les seves ubicacions perquè tothom conegui aquest punt d’intercanvi d’objectes en desús. Moltes de les propostes incloses en aquesta programació, totes elles gratuïtes, requereixen inscripció prèvia.

 

 

 


Consulteu l'agenda a la nostra web

l'agenda de tot Catalunya de la Setmana de prevenció de residus.


 

Categories: 

Relacionats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Butlletí