El mar inunda gran part del Delta de l'Ebre a causa del temporal Glòria

L'abans i el després del temporal al delta de l'Ebre vist des de satèl·lit

Font: CCMA

23/01/2020 - 12:33

Les intenses pluges que ens ha deixat la borrasca al delta de l'Ebre més els efectes del temporal de mar han fet que tot el Delta quedés colgat d'aigua.  Amb la regressió del Delta, les platges han minvat i ara els arrossars ja estan a primera línia de mar. Això ha provocat que l'aigua salada hagi entrat a 3.000 hectàrees d'arrosars de la comunitat de regants a l'esquerra del delta.
 

Durant l'episodi, les pluges han descarregat 280 l/m² a Ulldecona, 271 l/m² a Mas de Barberans i 197 l/m² a l'illa de Buda. I les onades davant de la costa de Tarragona van superar de manera constant els 7 metres, amb un màxim de 12 metres dilluns passat. Unes onades que van batre des del far del Fangar fins a Riumar.

En aquesta imatge, facilitada per Copernicus, es veu l'abans i el després del temporal.

Tot el que és blau en la imatge sobre el Delta no s'ho ha menjat el mar. Una part està inundat per aigua de pluja. S'estima que unes 3.000 hectàrees d'arrossars, segons el càlcul de la Comunitat de Regants de l'Esquerre de l'Ebre, han quedat inundades amb aigua del mar. Això no vol dir que desapareguin, sinó que l'aigua del mar perjudicarà el conreu.

La comunitat de regants haurà de treure l'aigua salada, amb el sistema de bombes d'aigua que hi ha instal·lades al Delta, i després inundar amb aigua dolça. Tot i això, pot quedar sal al terreny que perjudiqui la propera campanya de l'arròs. Alguns espais naturals també han quedat molt tocats, com l'illa de Buda, que a hores d'ara està gairebé tota coberta per l'aigua.

Fins que no baixi el nivell del mar i passin uns dies no es veurà quina superfície s'ha perdut. És el pitjor temporal que ha patit el Delta i posa en evidència els problemes de regressió i enfonsament que pateix de fa dècades. El mar s'ha anat menjant les platges durant l'últim mig segle i ara ja amenaça els arrossars i alguns espais de gran valor, com l'illa de Buda.


 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Acte
Notícia

Balanç de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis metropolitans de la campanya de refugis climàtics 2024.

Butlletí