L’Ajuntament de Girona canviarà espais de gespa per vegetació mediterrània per adaptar-los al canvi climàtic

Font: Ajuntament de Girona

06/02/2020 - 08:30
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, al nou espai enjardinat de la plaça d’Europa

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, al nou espai enjardinat de la plaça d’Europa

S’ha fet una prova pilot al parterre del pas de vianants de la plaça d’Europa amb els objectius principals de reduir el consum d’aigua i naturalitzar la zona. En paral·lel, i en el marc dels pressupostos participats del 2018, al barri de Domeny-Taialà s’ha aprofitat la plantació d’arbrat en una rotonda per crear-hi un node de biodiversitat que serveixi de refugi i aliment a la fauna.

L’Ajuntament de Girona, a través de les brigades de Parcs i Jardins, ha executat en els darrers dies un canvi de vegetació en el parterre del pas de vianants de la plaça d’Europa per ubicar-hi espècies mediterrànies entapissants amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua i convertir la zona en un espai de biodiversitat. Aquesta és una prova pilot en el marc l’aposta del consistori gironí per transformar els espais verds de la ciutat per adaptar-los al canvi climàtic i que s’anirà ampliant en els propers mesos. L’objectiu és eliminar espais amb gespa per convertir-los en espais amb vegetació mediterrània.

A Girona, les gespes representen el 44% dels espais verds de la ciutat, mentre que la mitjana als municipis catalans és del 16%. La gespa requereix un consum d’aigua elevat i també un major manteniment. Per aquest motiu, el compromís del consistori és adaptar els espais verds de la ciutat a nous paradigmes de gestió on es prioritza l’adaptació al canvi climàtic. “La sostenibilitat ha de ser un dels eixos de la ciutat, i l’hem d’aplicar en totes les àrees perquè Girona sigui un exemple en polítiques d’adaptació al nou context climàtic”, ha afirmat l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, que ha afegit que “els espais verds són especialment valorats per la ciutadania, i el que ara comencem és un canvi en la manera de gestionar-los perquè a més de ser punts agradables i que relliguen la zona urbana, també segueixin criteris d’optimització de recursos i potenciació d’hàbitats”.

L’objectiu final és transformar progressivament aquelles gespes que tenen poc ús lúdic per implementar-hi espècies autòctones que ofereixen un avantatge clar de cara a obtenir un major grau de serveis ambientals de la vegetació, com ara l’atracció de fauna silvestre, la naturalització de l’espai i, molt especialment, un menor consum de recursos hídric i també de manteniment.

Aquest és un element important a tenir en compte, ja que algunes de les previsions que es fan en l’àmbit regional de Girona és que el canvi climàtic modificarà el règim de pluges i, presumiblement, seran menys freqüents i més intenses. Per aquesta raó cal reduir el consum d’aigua en el manteniment de jardins, i tal com estableix el pla de Govern 2019-23, millorar i adaptar les zones verdes de la ciutat, introduint-hi espècies més resistents al canvi climàtic i millorar la gestió de l’espai verd substituint les zones de gespa i sauló per prats naturals i vegetació mediterrània.

Paral·lelament, a la rotonda de Tete Montoliu, s’han aprofitat els treballs de plantació d’arbrat emmarcats en un dels projectes escollits en la consulta dels pressupostos participats del 2018 del barri de Domeny-Taialà, per crear un node de biodiversitat. Actualment és una rotonda amb gespa amb reg sense cap valor ambiental ni aprofitament per part de la ciutadania. Amb aquesta intervenció es vol reduir el consum d’aigua de reg i crear un refugi de biodiversitat. Es reproduirà l’hàbitat de bosc mediterrani a petita escala amb la finalitat de facilitar refugi i aliment a la fauna. L’objectiu final és afavorir l’entrada de biodiversitat a la ciutat i teixir una infraestructura verda que permeti gaudir dels serveis ambientals d’una ciutat sostenible i resilient.


 

Relacionats

Acte
02/02/2024 - 00:00
Notícia

La planta produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic

Butlletí