Una trentena d'organitzacions, amb l'Acord nacional per a l'Agenda 2030

24/02/2020 - 09:48

Una trentena d'organitzacions s'han adherit aquest21 de febrer a l'Acord nacional per a l'Agenda 2030, aprovat pel Govern. Així, més de 300 persones, representants d’una trentena d’organitzacions i entitats catalanes de diversos àmbits, han fet possible aquest acord, definit com un "pacte de país" que és el tret de sortida de l’Aliança Catalunya 2030, una gran coalició de país per assolir els 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Al llarg dels propers mesos, l’Aliança Catalunya 2030 vol sumar complicitats i noves adhesions arreu del territori, obrir-se a totes les entitats del país compromeses en aquests objectius.

La signatura de l'acord ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i ha comptat amb la presència del vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch. En el discurs, Bosch ha volgut fer un "homenatge" a Raül Romeva i ha reivindicat el compliment de l'objectiu d'aprofundir en sistemes democràtics.

 

Cinc eixos

Aprovada amb ampli consens mundial, l'Agenda 2030 està inspirada en cinc idees fonamentals. En primer lloc, en el sentit "d'urgència" per assolir els objectius de desenvolupament sostenible i fer front als reptes que amenacen el desenvolupament sostenible del planeta. En segon terme, en el "potencial transformador" d'aquests objectius davant els models actuals.

A més, es basa en el caràcter "global i universal" dels objectius, així com en la "naturalesa indivisible" d'aquests. Per últim, defensa "l'equilibri" entre les dimensions econòmica, social, ambiental i cultural del desenvolupament sostenible.

 

Sindicats i patronals

En total, 33 entitats s'han adherit a l'Acord nacional per a l'Agenda 2030, entre les quals s'hi troben els sindicats UGT i CCOO, la Taula del Tercer Sector Social, el Cercle d'Economia i les patronals Foment del Treball i Pimec, entre altres.

Els signants han assumit certs compromisos com la necessitat d'incorporar una "visió holística" de l'Agenda 2030 o tenir un "lideratge executiu" dins les organitzacions. A més, els ODS han d'estar incorporats a la planificació estratègica de cada entitat i estar dotats del finançament adequat per al seu compliment, segons ha explicat el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt.

 

President Torra: "Amb l'Agenda 2030 tenim una eina de futur per transformar Catalunya i millorar el món"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l'encarregat de clausurar l'acte. En el seu parlament, Torra ha destacat la necessitat de "treballar de manera conjunta i transversal" i teixir una aliança "forta per fer de Catalunya i el món un lloc millor".

Durant la seva intervenció la voluntat del Govern “d’integrar els ODS en l’ADN de l’acció política”, com demostra que “hem elaborat i treballat els pressupostos tenint en compte aquesta visió”. “Serem un dels governs pioners a tenir una planificació amb l’horitzó 2030 vinculada als ODS”, ha remarcat.

Quim Torra ha recordat que “tenim reptes urgents i d’una magnitud immensa”, i en aquest sentit ha posat com a exemple el temporal Glòria i les riuades de la Conca de Barberà i d’altres territoris del país; l’efecte dels baixos preus dels productes agraris i el creixement de la pobresa infantil, entre altres. Per això, el cap del Govern ha volgut ressaltar la importància d’aquesta aliança entre institucions públiques i privades, entitats del tercer sector, socials i econòmiques. “L’Agenda ha d’ajudar a crear les condicions necessàries per a un creixement econòmic sostenible, inclusiu, una prosperitat compartida i una ocupació digna per a tothom”, ha declarat.

El president ha posat també de relleu “el  paper que tindran els petits territoris i àrees regionals a l’hora de salvaguardar el nostre món”, fent seves les paraules de Jeremy Riffkin, creador del concepte Tercera Revolució Industrial. Per al cap del Govern, els països petits “seran fonamentals per a la revolució verda, i, podríem afegir també, per a la revolució social”

 

"Acció concreta ràpida i coherent"

"L'Agenda 2030 és un clam a una acció concreta, ràpida i coherent", ha assegurat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la seva intervenció. El també conseller d'Economia i Hisenda ha estat l'encarregat d'inaugurar l'esdeveniment i ha destacat la necessitat de "recuperar el temps perdut" i "passar a l'acció".

Així, ha assegurat que el Govern ha "construït" els pressupostos d'acord amb l'Agenda 2030 i ha celebrat l'existència d'un "acord de país per avançar col·lectivament" cap al compliment dels ODS. De fet, l'executiu ha establert 920 compromisos derivats d'aquests objectius, com l'establiment d'una renda bàsica garantida, la reducció dels gasos d'efecte hivernacle o l'impuls de polítiques per a la igualtat efectiva.

Durant el seu discurs, el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha volgut fer un "homenatge" a l'exconseller Raül Romeva, que "va donar una primera empenta" per l'Acord nacional per a l'Agenda 2030. "Vull fer un homenatge a una persona que està entre barrots perquè algú no compleix l'objectiu 16 dels ODS, que parla de justícia justa i aprofundir en els sistemes democràtics", ha assegurat entre aplaudiments.

"També forma part de la sostenibilitat defensar aquests principis que ens faran tenir una relació millor amb el món i entre nosaltres", ha afegit. En referència a l'Agenda 2030, el conseller ha assegurat que té una "importància vital" i ha demanat "teixir aliances".


 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí