Aprovada la Llei contra el malbaratament alimentari

Es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

Font: Generalitat de Catalunya

05/03/2020 - 15:23

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. La llei ens ha d’ajudar a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de fam zero i es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

Es tracta d’una normativa pionera a Europa perquè a diferència de la llei francesa o italiana, prioritza la prevenció en origen davant la redistribució dels excedents, i ho fa al llarg de tota la cadena alimentària.

 

Què exigeix la Llei?

La llei imposa una sèrie d’obligacions a tots els agents de la cadena alimentària, amb el corresponent règim sancionador. Entre d’altres, les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquin a la distribució d’aliments estaran obligades a:

  • Disposar d’un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari
  • Mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament d’aliments
  • Aplicar la jerarquia de prioritats pel que fa al destí dels excedents:
    • primera destinació l’alimentació humana,
    • si això no és possible, l’alimentació animal,
    • si tampoc és possible, a compostatge o altres usos tècnics.

 

El client s’endurà el menjar que no s’acabi

El text també estableix deures específics a les empreses del sector de la restauració i l’hostaleria, entre els quals destaquen facilitar al consumidor que es pugui endur, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit, i informar d’aquesta possibilitat de manera clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú; i utilitzar envasos que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs.

 

Malbaratament a les administracions públiques

La nova normativa imposa a l’Administració pública i a la resta d’entitats del sector públic l’obligació d'incorporar en els contractes públics i els convenis de gestió de serveis relacionats amb la gestió d’aliments, clàusules per a prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris; i recollir i analitzar les dades de les pèrdues i el malbaratament alimentaris i elaborar un Pla estratègic de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.

El Govern, amb la col·laboració del Consell Català de l’Alimentació, haurà d’elaborar també un Pla estratègic.

 

Espigolament

Un altre aspecte important a destacar és la Regulació de l’espigolament, com una activitat complementària i sense ànim de lucre que té com a objectiu prevenir les pèrdues alimentàries a la producció primària. Ben aviat es publicarà una Guia per a l’espigolament segur.

 

El malbaratament a Catalunya

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.

Es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.


 

 

Relacionats

Notícia

Els resultats d’un estudi mostren un nombre major de morts relacionades amb la calor atribuïbles al canvi climàtic entre les dones i les persones de 80 anys o més.

Butlletí