Sabadell, reconeguda com una de les ciutats amb les millors iniciatives per millorar la qualitat de l’aire

Font: Ajuntament de Sabadell

11/06/2020 - 18:21

El premi representa un reconeixement als ajuntaments pioners en la posada en marxa d'accions destinades a millorar la qualitat de l'aire, de manera que es facin visibles els seus esforços i serveixin d'inspiració per a altres homòlegs locals. El termini de presentació de candidatures al premis va haver d’estendre’s per motiu de la pandèmia de la Covid-19.

El premi representa un reconeixement als ajuntaments pioners en la posada en marxa d'accions destinades a millorar la qualitat de l'aire, de manera que es facin visibles els seus esforços i serveixin d'inspiració per a altres homòlegs locals. El termini de presentació de candidatures al premis va haver d’estendre’s per motiu de la pandèmia de la Covid-19.

La mala qualitat de l'aire és la principal causa ambiental de mort prematura entre els ciutadans de la UE, segons l'últim informe del Tribunal de Comptes Europeu (TCE). Igual que en tota la UE, 9 de cada 10 persones a Espanya que viuen en entorns urbans respira un aire que depassa els límits de contaminació que estableix l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La concessió de l'accèssit del II Premio X Aire Limpio a Sabadell representa un important pas endavant en la visibilització de polítiques públiques que reverteixin aquesta situació i amb un impacte positiu, en definitiva, en la salut dels ciutadans.

Sabadell, que competia en la categoria de ciutat de més de cent mil habitants, va ser premiada amb un accèssit per reconèixer la seva decidida aposta per protegir la salut de la ciutadania, especialment dels més petits, problema per al qual Plataforma X Aire Limpio ja havia llançat un vídeo de conscienciació. La col·laboració entre diferents institucions, unida a la realització de propostes concretes per millorar la qualitat de l'aire en entorns escolars, van ser condicions mereixedores d'un reconeixement a la ciutat de Sabadell.

Durant la deliberació, el Comitè Assessor de la Plataforma Aire Limpio va posar de manifest l'àmplia varietat de candidatures presentades. En aquest sentit, també van ser reconegudes les candidatures de Saragossa i Santiago de Compostel·la. El jurat va decidir declarar guanyadora Saragossa per incloure criteris de mesurament i avaluació entre les seves actuacions, a més de per la seva llarga trajectòria en matèria mediambiental. I, també, a Santiago de Compostel·la, en reconeixement al rigor científic de la seva proposta i el desenvolupament de serveis innovadors i sostenibles per produir nova informació robusta i fiable.

Tal com assenyala la regidora de Desenvolupament Urbà i Transició Energètica, Mar Molina: "Agraïm la menció, que respon a la bona feina feta en clau científica per part de l'alumnat i professors dels 8 escoles participants. L'acostament de la ciència a la ciutadania és un dels reptes per afrontar l'emergència climàtica i la implicació social per adaptar-nos-hi, i el projecte Com Respira Sabadell? ha estat un exemple fructífer”

La regidora ha afegit: “Esperem, així mateix, donar continuïtat al projecte per ampliar el nombre de centres que analitzin la qualitat de l'aire a escala micro i que avaluïn i proposin accions de millora de qualitat de l'aire del seu entorn: camins escolars, pacificació, millora del verd urbà, ampliació del transport públic, entre d'altres”.

El director tècnic de la Plataforma X Aire Limpio, Jaime Gil-Robles, ha volgut posar en valor les candidatures presentades en aquesta segona edició de el Premi X Aire Net i ha indicat que l'organització “ha rebut un ampli nombre de propostes en la categoria de menys de cent mil habitants, cosa que indica que les ciutats, independentment de la grandària, volen protegir la salut dels seus conciutadans”.

 

La Plataforma X Aire Limpio

La Plataforma x Aire Limpio està integrada per Aelec, l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), EDP Espanya, Enagás, Iberdrola i Sedigas. El seu Comitè Assessor està presidit per Yolanda Benito, directora de Departament de Medi Ambient de l'CIEMAT (Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques), i l'integren també el catedràtic Lucio Alonso Alonso, coordinador del Programa de Doctorat en Enginyeria Ambiental de l'Escola Superior d'Enginyeria de Bilbao-UPV / EHU; Cristina Monge, politòloga, assessora executiva d’Ecodes i professora de Sociologia a la Universitat de Saragossa; la doctora Isabel Urrutia, responsable de la Unitat d'Asma i Malalties Ocupacionals-Mediambientals del Servei de Pneumologia de l'Hospital Galdakao-Usansolo a Biscaia i coordinadora de l'Àrea de Malalties Respiratòries d'origen Ocupacional i Mediambiental de la SEPAR; Jesús de la Rosa, catedràtic de Petrologia i Geoquímica i investigador principal de la Unitat Associada al Consell Superior d'Investigacions Científiques-Universitat d'Huelva (CSIC-UHU) "Contaminació Atmosfèrica", ​​i Juan Rubio de la Vall, arquitecte urbanista i director de l'Observatori Ciutat 3R.


Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalSabadell

Relacionats

Article

S’organitzen dues sessions participatives per definir el full de ruta per a un aire més net.

Article

Set escoles de Terrassa participen en un projecte europeu per analitzar la qualitat de l'aire i l'efecte del contaminant NO2.

Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Butlletí