Font: CREAF
Persones caminant per un bosc. Foto: CTFC
Tenir un bosc divers fa més resistent i resilient un bosc? Segon un estudi amb participació de Núria Aquilué, investigadora del CTFC a la Joint Research Unit In Forest CREAF-CTFC, més que centrar-se en tenir moltes espècies diferents, cal assegurar que un bosc té espècies molt diferents pel que fa a la seva capacitat de creixement, supervivència i reproducció, o característiques diverses com ara l’alçada mitjana, la mida de les llavors o la seva tolerància a la sequera.
L’estudi liderat pel CTFC, que ha comptat també amb la participació del CREAF i d’institucions canadenques, conclou que la diversitat funcional del bosc i la seva connectivitat funcional a nivell de paisatge són indicadors fonamentals de la capacitat d’adaptació de l’ecosistema a condicions ambientals canviants. Els resultats es publiquen a la revista científica Forest Ecology and Management.
“El fet de caracteritzar les espècies forestals a través de trets funcionals dona la idea de la diversitat funcional que hi ha en un paisatge o una regió, i per tant la seva capacitat d’adaptació i resistència. Una regió pot ser bastant rica en espècies, però funcionalment pobra”, explica Núria Aquilué, investigadora del CTFC i autora principal de l’article.