Santa Coloma de Cervelló s'afegeix com a punt d'estudi de l’Observatori Metropolità de Papallones

24/03/2021 - 09:00
Autor: Josep Cano

Autor: Josep Cano

El Parc de Can Lluc, de Santa Coloma de Cervelló, s’incorpora com a espai d’investigació de l’Observatori Metropolità de Papallones i l’organització cerca voluntariat i fa una crida a la ciutadania per col·laborar en les tasques d’observació de papallones i treball de camp.

Les papallones són uns insectes especialment sensibles als factors relacionats amb el canvi climàtic. Per aquest motiu, són objecte d’estudi a diferents investigacions i projectes d’arreu del món. Al nostre poble hi conviuen diverses espècies, i per això el Parc de Can Lluc s’ha escollit a la tercera fase de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, en funcionament des de 2019.

Aquest observatori ha permès recollir dades dels parcs i platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que ocupen un lloc estratègic: es troben en una posició intermèdia entre el teixit urbà i els grans espais naturals del territori. L’objectiu final és estudiar i fer proves d’estratègies de conservació d’aquest grup d’insectes tan importats.

Com participar?

Les tasques són senzilles: cada 15 dies, el voluntariat ha de desplaçar-se a la zona triada (Parc de Can Lluc al nostre municipi) i seguint una metodologia concreta, fer un recompte de les papallones. Per anotar tot el que s’observa, l’observatori disposa d’una fitxa de camp que cal imprimir i endur-se per al mostreig. Els voluntaris i voluntàries hauran d’introduir, després, les dades a l’ordinador.

Per tal de poder realitzar una bona identificació de papallones, l’organització farà una sessió formativa properament, amb data encara per determinar, i està a disposició de tots els participants per tal de resoldre dubtes. A més a més, els impulsors han editat diverses guies:

Crida a voluntaris i voluntàries

Per poder continuar amb l’estudi, es necessiten persones voluntàries que vulguin participar d’aquesta investigació. És una activitat oberta a tota la ciutadania, famílies i persones amb sensibilitat vers la natura i la cura del Medi Ambient.

Qui estigui interessat i per conèixer la metodologia, s'ha d'inscriure a: 
http://mbms.creaf.cat/participa-hi/

Si teniu qualsevol dubte heu d’escriure a mbms@creaf.uab.cat.


Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Notícia

Les papallones són capaces de reaccionar ràpidament als canvis de l’entorn, per això es consideren organismes bioindicadors. Evidentment, un dels grans canvis que han patit les papallones durant el darrer any és la sequera.

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Butlletí