El Govern de la Generalitat aprova un nou decret de protecció del Parc Natural del Montseny

04/06/2021 - 09:30

La Diputació de Barcelona celebra l’aprovació, l'1 de juny, del decret del Govern de la Generalitat d’ampliació del Parc Natural del Montseny i del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) dels Cingles de Bertí, com administració gestora d’aquestes espais naturals pel que significa una millora important per la conservació del patrimoni natural compatible amb l’aprofitament dels recursos i les activitats de les persones que hi viuen. El decret incrementa el 55,37 % la superfície del Parc i la fa coincidir amb els límits del PEIN.

El Parc Natural del Montseny amplia el seu àmbit territorial i també s’amplien els espais del PEIN del Montseny i els Cingles de Bertí i se’n modifiquen les delimitacions. L’ampliació farà possible la conservació del patrimoni natural i cultural d’una manera compatible amb l’aprofitament ordenat dels recursos i les activitats de les persones que hi viuen.

El Parc Natural del Montseny, situat entre les províncies de Barcelona i Girona, comprèn territoris dels municipis del Brull, Seva i Viladrau, a la comarca d’Osona; d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea, i Sant Feliu de Buixalleu, a la comarca de la Selva; i d’Aiguafreda, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, la Garriga, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Tagamanent, a la comarca del Vallès Oriental.

El diputat d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, ha manifestat la seva satisfacció davant d’aquest nou decret que estava pendent d’aprovació des del 2016, quan fou suspès el Pla especial que el regulava, pel fet que significa una renovació del marc normatiu vigent aprovat el 1987. Segons Tarín, "a partir d’aquí es podrà tramitar el nou Pla de protecció que substituiria el vigent de 1977, que havia quedat obsolet, i iniciar la seva redacció".

El diputat remarca també que "el decret encara un nou model més participatiu dels agents del territori en la gestió de l’espai natural i suposa una millora important per fomentar la cultura i el desenvolupament del Parc, a més de la conservació i gestió de la natura".

El decret aprovat incrementa el 55,37 % la superfície del Parc, que passa de 17.126,24 ha a 30.927,96 ha i fa coincidir la superfície del Parc amb els límits del PEIN. També es modifica el model de governança a partir del consens global del territori que està formada per la Junta Rectora, integrada per divuit ajuntaments, quatre membres de la Generalitat de Catalunya, quatre de la Diputació de Barcelona i tres de la Diputació de Girona, a més de representants de la societat civil, dels quals sis seran d’associacions de propietaris de sòl no urbanitzable, tres d’associacions empresarials, tres d’associacions veïnals, culturals i ambientals, un del Consell Consultiu i un del Comitè científic. La composició d'aquest òrgans respondrà al principi de paritat entre dones i homes. 

D’acord amb el nou decret, el Consell Consultiu es compon de 32 membres, integrat per la presidència i la vicepresidència de la Junta Rectora, un en representació de la Generalitat de Catalunya i tres d’ajuntaments, a més de dos representants d’associacions de propietaris forestals, dos d’associacions de veïns, dos d’associacions de protecció i defensa de la natura, dos d’organitzacions professionals agràries, dos d’organitzacions cinegètiques amb activitat dins el Parc Natural, dos d’associacions culturals, dos d’entitats excursionistes vinculades al Parc, un d’associacions esportives, dos de centres de documentació, un d’equipaments del Parc Natural i dos altres de sectors d’interès en la gestió del Parc.

Pel que fa al Comitè científic, aquest estarà integrat per entre deu i catorze membres, dels quals entre vuit i dotze seran persones expertes i una en representació de la Junta rectora, a més del director del Parc Natural.

El decret s’estructura en setze articles i compta amb els informes del Consell de Protecció de la Natura i del Centre de la Propietat Forestal, fet que compleix l’exigència sobre informes preceptius de la normativa sectorial en matèria d’espais naturals.


 

Relacionats

Butlletí