Font: Mercabarna
S'han lliurat els 'II Premis Mercabarna Paco Muñoz', creats per Mercabarna per promoure i reconèixer iniciatives que es duen a terme contra el malbaratament alimentari.
La denominació d'aquests guardons és un homenatge pòstum a Paco Muñoz per la seva llarga trajectòria professional en l'àmbit de la lluita contra el malbaratament alimentari, tant des de la Universitat Autònoma de Barcelona com des de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA).
Enguany s'han presentats als premis 12 entitats i empreses. La dotació del premi és de 5.000€ per als guanyadors de cadascuna de les 3 categories següents: sector privat, emprenedoria i tercer sector.
El director general de Mercabarna, Jordi Valls ha presentat l'acte explicant que l'aprofitament alimentari forma part de la idiosincràsia de Mercabarna. "Fins ara -ha afirmat- el propòsit de Mercabarna era garantir els aliments als ciutadans i, ara, és el mateix però amb impacte zero al medi ambient".
Els guanyadors de les tres categories dels Premis han estat:
Premi a la millor iniciativa del sector privat
Caprabo ha posat en marxa aquest mes de maig, als 210 supermercats propis que té a Catalunya, un sistema de recollida de la matèria orgànica (carn, xarcuteria i peix) no aprofitable per al consum humà que es recicla per obtenir pinsos, sabons i biogàs. L'objectiu principal és minimitzar els residus d'origen animal, que si no haurien d'anar a l'abocador, i contribuir així a la lluita contra el malbaratament i el canvi climàtic. Des que va començar a aplicar aquest sistema, la cadena de supermercats ha aconseguit reciclar 18.289 kg de subproductes de carn i peix i ha estalviat a l'atmosfera unes emissions de 32,92 tones de CO2.
Premi a la millor iniciativa d'Emprenedoria
Too Good To Go és un moviment que sorgeix, segons defineixen els seus creadors, "amb l'objectiu d'inspirar i emporderar a les persones per evitar el malbaratament alimentari". A través d'una App mòbil, connecten usuaris amb productors, restaurants, supermercats, fruiteries, forns..., que venen el seu excedent diari de menjar a un preu reduït perquè no es desaprofiti.
Premi a la millor iniciativa del tercer sector
Nutrició Sense Fronteres desenvolupa des de 2012 el programa 'Comparteix el Menjar', a Catalunya. Des del inici d'aquest programa, i amb una xarxa de 81 restaurants i hotels que hi col·laboren, ha aconseguit, fins al 2020, distribuir 355.408 kg de menjar cuinat sobrant, entre 43 entitats socials que ho distribueixen entre persones vulnerables i un estalvi de 1.350 tones de CO2 al planeta.
Un jurat format per experts
El jurat dels premis està format per experts de diferents institucions i entitats:
− Casimir Llorens, president de l'Associació d'Empresaris Majoristes de Mercabarna (Assocome).
− Eduard Vicente, coordinador del Programa Alimenta de l'Ajuntament de Barcelona i gerent del districte d'Horta-Guinardó.
− Gaby Susana, directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA).
− Glòria Cugat, subdirectora general d'Inspecció i Control Agroalimentari del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
− José Ma Gil, director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agrari (CREDA) i de la Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari.
− Lluís Fatjó-Vilas, director de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona.