Les superilles tenen efectes positius per a la salut i el benestar

09/09/2021 - 09:00

Les superilles de Barcelona afecten positivament la salut i el benestar del veïnat i les persones que en fan ús. Així ho conclouen diversos estudis observacionals, quantitatius i qualitatius realitzats, en el marc del projecte “Salut als carrers”, per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha analitzat l’impacte en la salut i els seus determinants de les superilles implantades al Poblenou, a Sant Antoni i a Horta.

En general es percep com un guany en benestar, tranquil·litat, qualitat del son, reducció del soroll, reducció de la contaminació i interacció social i mobilitat. Aquests efectes, segons l’evidència científica, poden contribuir a prevenir trastorns de salut crònics, com les malalties cardiovasculars o respiratòries, la diabetis, l’obesitat, el càncer, la depressió o l’ansietat. Per tot això, l’ASPB conclou que aquestes mesures tenen un impacte en el benestar del veïnat i també un gran potencial d’impacte positiu en la salut de la població, si s’implanten de manera extensiva.


Resultats de la superilla de Sant Antoni

A la superilla de Sant Antoni s’ha fet una avaluació quantitativa dels nivells de contaminació, un estudi qualitatiu i un estudi observacional.

S’ha pogut quantificar la millora de la qualitat de l’aire, amb un descens de les concentracions dels contaminants atmosfèrics NO2 (un 25% menys) i PM10 (un 17% menys) des de la implantació de la superilla.

La superilla és valorada molt positivament per totes les persones entrevistades, que li van donar una puntuació d’entre 8 i 10, i que hi perceben més tranquil·litat, seguretat i satisfacció, més descans i més socialització. A més, hi ha disminuït la percepció de soroll i de contaminació arran de la reducció de cotxes.


Resultats de la superilla d’Horta

A la superilla d’Horta s’ha fet una avaluació quantitativa dels nivells de contaminació, una enquesta de salut que van respondre més de vuit-centes persones i enquestes a peu de carrer.

Pel que fa a la qualitat de l’aire, globalment els nivells de NO2 i de partícules s’hi mantenen baixos i no han variat amb la intervenció.

Segons els resultats de l’enquesta de salut, el 45% de les dones i el 56% dels homes consideren que el benestar ha augmentat als carrers intervinguts. El 60% de les dones i el 66% dels homes consideren que la comoditat per caminar hi ha augmentat, i el 68% de dones i el 74% d’homes valoren que hi ha millorat l’accessibilitat per als cotxets.

Pel que fa a la mobilitat, els enquestats creuen que ha millorat, especialment en la intervenció de Chapí – Feliu Codina. A més, consideren que aquesta intervenció afavoreix l’estada i la conversa al carrer.


Resultats de la superilla del Poblenou

A la superilla del Poblenou s’ha realitzat un estudi qualitatiu, amb sis grups de discussió.

La valoració general és que la intervenció ha estat positiva i ha provocat una reducció del nombre de vehicles motoritzats, la qual cosa ha implicat una millora de la qualitat de l’aire i una reducció de la contaminació, tant ambiental com acústica.

Pel que fa a l’ús de l’espai i la mobilitat, es percep una millora en la mobilitat a l’interior de la superilla gràcies a la reducció de vehicles motoritzats, tot i que preocupa el possible impacte als carrers dels voltants. A més, es detecta un ambient més relaxat i una disminució de l’estrès i es valora que l’espai de la superilla aporti tranquil·litat i faciliti poder caminar, així com la interacció entre veïns i veïnes, cosa que afavoreix les relacions i les xarxes socials i, alhora, beneficia la salut mental. Algunes dones esmenten aquesta zona com una zona deserta i hi perceben una certa inseguretat, mentre que altres hi perceben tot el contrari, perquè és un espai obert.

L’estudi complet es pot consultar al web de l’ASPB.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Acte
20/09/2024 - 09:30
Espai Francesca Bonnemaison - Sala Cuina (Carrer Sant Pere més Baix , 7)
Article

Butlletí