El Vendrell vol impulsar la renaturalització de la Riera i dos torrents del municipi amb els Fons Next Generation

04/04/2022 - 12:12

L’objectiu final del projecte és crear un gran eix verd que uneixi de forma fluïda els diferents pols d'activitat comercial i social del Vendrell: Les Mates, la zona centre i la zona de les Deveses, que hauria d’acabar enllaçant amb Sant Vicenç de Calders.

La proposta de renaturalització de la Riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Culleré al seu pas pel nucli urbà del Vendrell s’ha presentat a la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat dels fons Next Generation, organisme vinculat a l’Estat que és el que dictaminarà els projectes que rebran ajudes.

L’import del projecte és de dos milions i mig d’euros, dels quals els fons europeus podrien arribar a finançar-ne un màxim del 95%. La resta s’haurà de finançar amb recursos propis.

La regidora d’Urbanisme i Medi Ambient, Núria Rovira, ha avançat que el projecte s’ha batejat amb el nom de “Renat3R”, en referència a la voluntat de renaturalitzar la Riera de la Bisbal i els seus dos afluents. Un projecte que se suma a la voluntat del govern de transformació global del municipi per fer-lo més habitable, amb una aposta clara per la dinamització econòmica i per l’enfortiment entre el binomi natura i cultura.

Rovira ha detallat els principals reptes als què vol fer front el projecte: d’una banda, el cas de la Riera de la Bisbal, que segons ha dit “ha patit un procés d’inertització i que fins ara ha estat només canal d’infraestructures, generant una divisió urbana i social”. Tot i que ho haurà de concretar el projecte, en principi es preveu deixar la part baixa igual, però convertir el marge dret en un espai públic per al passeig i l’esquerre en una zona més naturalitzada i que aporti riquesa paisatgística. Segons s’ha explicat, el projecte contemplaria la creació de nous accessos. Al mateix temps, al tram del futur parc del Botafoc, es preveu eliminar el mur actual i fer un talús naturalitzat.

D’altra banda, un altre dels reptes del projecte presentat als Next Generation és el del Torrent del Lluc que, tal i com ha descrit la regidora, “s’ha convertit en un riu d’aigües residuals depurades i que també conté un tram canalitzat totalment inert, a l’alçada del Parc de Bombers”.

L’altre focus d’actuació del projecte seria el Torrent del Culleré, que al seu pas pel Nou Vendrell genera actualment problemes d’inundabilitat de diversos carrers i habitatges.

En termes generals, l’objectiu final del projecte és crear un gran eix verd que uneixi de forma fluïda els diferents pols d'activitat comercial i social del Vendrell: Les Mates, la zona centre i la zona de les Deveses, que hauria d’acabar enllaçant amb Sant Vicenç de Calders.

Segons ha explicat Rovira, la resolució de la candidatura es coneixerà el setembre d'enguany. El calendari previst, en el cas de ser aprovada, preveu la redacció del projecte per al 2023 i l'execució per a l’any 2024.


 

Relacionats

Notícia

Es presenta el projecte RENAT3R amb l’objectiu del projecte és la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la trama urbana del Vendrell.

Butlletí