Font: ODG
L'Observatori del Deute en la Globalització organitza un grup de lectura i un cicle de formacions i tallers per abordar les dimensions del col·lapse i teixir estratègies de resposta des del suport mutu.
Col·lapse no és apocalipsi, és el nom d’un procés col·lectiu de formació, reflexió i de suport mutu, per obrir debats i organitzar-nos en front un present i un futur ple d’excepcionalitats. La majoria de diagnosis coincideixen que ens trobem en un creuament d’emergències: climàtica, ambiental, econòmica, social, de cures, etc; i que, malgrat actuar amb celeritat i certesa, és inevitable abordar els moments d’excepcionalitat on haurem d’enfrontar reptes sense precedents.
Col·lapse no és apocalipsi vol posar l’accent en entendre i interpretar millor el concepte de col·lapse, abordant-lo en totes les seves dimensions (energètica, material, social, històrica, científica, cultural, emocional, etc.) i des de diferents mirades (ecofeminisme, justícia global, anticapitalisme, etc.) per perfilar una millor diagnosi compartida i, sobretot, l’acció que se’n deriva.
Col·lapse no és apocalipsi té la intenció de que perdem la por a pronunciar la paraula col·lapse i que la deslliguem de la seva versió de la fi del món. Volem creure en que es pot habitar el col·lapse, que hi ha vida en el col·lapse, malgrat les nostres condicions materials canviïn substancialment. En aquest sentit, les nostres companyes del Sud Global que tenen una concepció de normalitat i excepcionalitat diferent a la nostra, ens recorden que al Nord Global gaudim d’uns privilegis restringits a una petita porció de la població .
Col·lapse no és apocalipsi no és una invitació al nihilisme, a abaixar els braços davant l’adversitat que està per venir, ans el contrari. El seu objectiu és contribuir a filar i teixir xarxes de suport mutu i d’organització col·lectiva. Agafem el testimoni de les “Jornades d’emergència climàtica. Actuem juntes?” a Cal Cases, les “Jornades d’organització social per resistir el col·lapse” de l’Ecoxarxa del Bages, les “Jornades del col·lapse” de la Cinetika o les jornades “Col·lapse en disputa: consciència i acció” a l’Ateneu l’Harmonia; així com altres esdeveniments de referència on s’ha posat de manifest la necessitat d’organitzar-nos.
Què proposem?
Un grup de lectura i un itinerari formatiu de xerrades i tallers. Es busca una via una mica més lenta de l’habitual, un procés que tingui ritme però que també respecti ritmes i circumstàncies diverses. Es combinaran trobades quinzenals virtuals del grup de lectura amb formats semipresencials de formació. No es vol renunciar a la presencialitat tot i que entenem que, de vegades, això pot ser un limitant per a la conciliació i per qui viu lluny d’on s’organitzen els esdeveniments. D’aquí que posarem els mitjans tècnics necessaris perquè les formacions presencials també puguin ser seguides a través de la xarxa.
Com puc formar-ne part?
Et proposem dues vies:
- Via seguiment: vol dir que tens ganes de llegir-te el llibre proposat i participar en les trobades quinzenals per debatre’l. Calculem que això suposa1h setmanal de dedicació (1h de lectura i 1h de trobada virtual, cada dues setmanes). Les sessions tindran material complementari (articles, vídeos, podcasts…)
- Via autònoma: vol dir que tens ganes de llegir-te el llibre proposat però per les teves circumstàncies prefereixes seguir el teu propi ritme rebent la informació que s’en derivi lectures complementàries, vídeos de les xerrades, podcasts, etc… Proposarem una trobada final per comentar el llibre.
Com m’inscric?
Per participar del grup de lectura t’has d’inscriure a través d’ AQUEST FORMULARI, on et demanaran que indiquis la teva preferència d’horari i dia i l’idioma per tal de configurar el grup. Una vegada inscrita et farem arribar tota la informació sobre les sessions i sobre com poder aconseguir el llibre.
* Qualsevol dubte ens el pots fer arribar a formacio@ogd.cat.
Formacions i tallers paral·lels
A més del grup de lectura, l'ODG està organitzant una sèrie de formacions i tallers en format semipresencials per abordar les diferents dimensions del col·lapse, amb investigadores, expertes i activistes que ens aproparan els debats.
Pots descarregar el programa AQUÍ.