Mataró impulsa un Pla per a l’eficiència i la transició energètica per al sector empresarial

30/05/2022 - 09:30

El Pla per a l’eficiència i la transició energètica té tres eixos d’intervenció: el de les infraestructures; el de l’assessorament i l’acompanyament a les empreses en aquest procés de transició; i el de la fiscalitat a través de diferents bonificacions aplicables a impostos i taxes relacionades amb l’activitat econòmica que inclogui mesures de millora energètica. El Consell Econòmic i Social de Mataró ha prioritzat i donat suport a aquest Pla per la pressió que el sector empresarial està patint pels costos de fabricació i per la inestabilitat a l’alça dels preus dels subministraments, especialment de l’energia i el gas.

Dimecres 25 de maig es va celebrar la sessió plenària 2022 del Consell Econòmic i Social de Mataró que es va retrobar de forma presencial després de dos anys de fer-se en format virtual. La sessió va comptar amb la participació dels representants dels principals agents socioeconòmics de la ciutat, sindicats (UGT I COO) i patronals (FAGEM i PIMEC), així com membres dels grups municipals de la corporació.

L’ordre del dia de la trobada va incorporar informació sobre el context social i econòmic actual a la ciutat,  el volum i evolució del desplegament d’accions per part de l’Ajuntament de Mataró per a reactivar l’activitat econòmica i l’accés a recursos ocupacionals, així com l’estat del pla de treball del mateix consell previst per a aquest 2022.

Un dels punts prioritaris de la sessió va ser la presentació d’un nou Pla per a impulsar l’eficiència i la transició energètica en el sector empresarial, un aspecte molt necessari a causa de la conjuntura actual de crisi energètica i de l’impacte que està tenint especialment en el teixit productiu.

El Consell Econòmic i Social de Mataró ha prioritzat i donat suport a aquest Pla per la pressió que el sector empresarial està patint pels costos de fabricació i per la inestabilitat a l’alça dels preus dels subministraments, especialment de l’energia i el gas.

 El Pla per a l’eficiència i la transició energètica té tres eixos d’intervenció: el de les infraestructures; el de l’assessorament i l’acompanyament a les empreses en aquest procés de transició; i el de la fiscalitat a través de diferents bonificacions aplicables a impostos i taxes relacionades amb l’activitat econòmica que inclogui mesures de millora energètica.

L’eix de les infraestructures inclou el fet de facilitar al teixit empresarial que per la ubicació i característiques sigui factible la connexió amb el tub verd, així com l’oportunitat que pot representar pel conjunt d’instal·ladors del territori especialitzats en energia solar la propera previsió d’instal·lació de plaques solars a 27 equipaments municipals per a l’autoproducció energètica. Esdevenint també un factor estructural, s’inclou en aquest eix la voluntat de cercar alternatives de formació especialitzada i àgil en aquest àmbit donades les dificultats del sector per trobar nous professionals.

L’eix de l’assessorament i acompanyament preveu a curt termini l’activació d’un dispositiu pilot que oferirà servei tècnic (diagnosi energètica actual, proposta de millores, ...), administratiu-regulador (tramitacions administratives per llicències requerides per la transició energètica, suport per accedir a bonificacions fiscals,..)  i financer (informació sobre línies de subvenció o finançament disponibles) a les empreses interessades a implementar mesures d’eficiència i transició energètica.

El dispositiu pilot es preveu portar-ho a terme amb la col·laboració de la PIMEC.  Des de l’Ajuntament es facilitarà la relació entre PIMEC i el Gremi d’Instal·ladors del Maresme (amb seu a Mataró) i la Federació de gremis d’instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) per a facilitar l’accés dels instal·ladors locals a les possibles intervencions requerides per les empreses interessades. Es preveu la localització d’aquest dispositiu pilot a l’oficina Mataró Empresa (OME) ubicada al TecnoCampus, amb la voluntat d’integrar-se posteriorment dins la cartera global de serveis de l’oficina de transició energètica que es posarà en marxa en uns mesos.

Finalment, l’eix de la fiscalitat recull la previsió de reforçar la difusió entre el conjunt del teixit empresarial les bonificacions fiscals existents.

Complementàriament als tres eixos que integren el Pla, l’Ajuntament de Mataró contemplarà aquelles oportunitats d’integració de la transició energètica en projectes de futur, promoguts per les diferents línies que lideren les institucions supra-locals (nacionals o europees) amb la voluntat de fomentar i sensibilitzar vers models energètics col·lectius al sector empresarial.

Aquesta proposta forma part de l’estratègia de l’Ajuntament de Mataró per a donar compliment a l’objectiu de reducció de les emissions a l’atmosfera, com a compromís d'impuls de la transició energètica de la ciutat, i en relació a la qual ja s’han desenvolupat accions, com són el programa d’eficiència energètica en l’enllumenat públic i el programa d’autoconsum en equipaments públics.

El context energètic especialment agreujat actualment i tan contraproduent pel sector empresarial ha generat una necessitat urgent de reforçar i accelerar els mecanismes a la mà de l’àmbit de gestió local per a fer-ne front, però sense perdre una mirada global del conjunt de les actuacions que es poden posar en marxa.

El Pla permet també donar una visió integral al conjunt de les noves mesures previstes, o ja en marxa,  per a l’eficiència i la transició energètica de les empreses a Mataró.

Podeu accedir al pla aquí.


 

Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Butlletí