Font: FESC
“Economia i ecologia han d’anar del bracet, hem de tenir cura d’elles”, així ha començat la seva intervenció la xef Carme Ruscalleda a la inauguració de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) que ha acullit la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona.
La XI edició de la FESC, l’esdeveniment anual de trobada i exposició del moviment d’economia solidària, s'ha inaugurat amb una conversa entre Carme Ruscalleda, xef d’alta cuina i Creu de Sant Jordi i Lola Vendetta, influencer i activista feminista, moderades per Joel Díaz, comunicador i humorista.
Aquesta onzena trobada d’entitats ha tingut com a objectiu reflexionar sobre l’economia ficant el focus en quines són les necessitats de la societat i com es poden cobrir de manera més justa. La fira ha comptat amb més de 130 expositores de diferents àmbits com l’habitatge, la cultura o el finançament i una cinquantena d’activitats.
Dues feministes sobre l’escenari situen les cures al centre
Raquel Riba Rossy, alias Lola Vendetta, ha explicat “vaig entrar en el feminisme fa 10 anys i al cap de poc va començar a llegir sobre ecofeminisme, un tema que ja il·lustro en el meu quart llibre”. “Quant et diuen feminazi un cop per setmana, deu ser que ho estic fent bé”, ha explicat entre riures.
Ruscalleda, per la seva banda, s’ha autodescrit com a “feminista perquè si ets dona has de defensar-ho. Però m’estimo els homes, hi estic rodejada i vull integrar-los”.
Respecte al futur de la lluita feminista la cuinera de Sant Pol de Mar ha centrat el debat en l’educació: “La clau està en formar molt bé les noies perquè elles triïn el seu futur”. Riba Rossy, en canvi, s’ha centrat més en la lluita diària: ““Cal reclamar un tracte igualitari en l’entorn laboral, però també en les cures. A l’ecofeminisme es parla molt dels cossos vulnerables (dependents, criatures, persones grans…) i actualment, la major part de les cures a aquestes persones són les dones. Si et fan el xantatge de ‘si no fas aquestes cures ets una mala mare’, la gent entra en un debat intern molt gran. Tenim el dret personal, dins de la família, del grup, de reclamar i tenir la posició social que vulguem tenir”.
Ruscalleda també ha reflexionat al voltant de les cures en l’hostaleria: “aquesta ha estat fins fa ben poc, saltant-se la barrera de les 8 hores. Després de la covid-19, la reinvenció de l’hostaleria ha estat complir amb aquestes 8 hores. Cal garantir qualitat de vida si vols també rendiment en el treball”.
L’alimentació, un debat central de futur
Lola Vendetta, la qual s’ha autodenominat “com la pitjor cuinera de Catalunya” ha posat en evidència però, la necessitat d’un bon producte explicant com la major part de l’any menja les verdures de l’hort del seu pare.
Ruscalleda per la seva part, ha tornat a recalcar la importància de l’educació: “hem d’anar el dissabte al mercat amb les criatures i plantejar-nos que és un parc temàtic: anar-te aturant a les diferents parades i comprar de temporada. Els nens s’adonaran que tot canvia de forma i colors; i després a la cuina veuran com l’aliment es transformar; i a la taula pararem la teleivisió i parlarem del que mengem: com s’ha cuinat, quin sabor té…"
Al ser qüestionades sobre l’encariment de la cistella si cerquem una alimentació de proximitat, de temporada i saludable, la Carme ha estat rotunda: “És més car és tirar de beta d’un producte cuinat i elaborat. Estàs pagant indústria agroalimentària, publicitat, embalatge”. Ruscalleda ha explicat com fa molta divulgació a escoles: “Descobrim que hi ha famílies que no han comprat mai producte fresc. Però és molt bo parlar amb el nen perquè el nen és prescriptor a casa seva”. La cuinera ha defensat especialment els productors locals: “Si pleguen els pagesos i pescadors d’aquest país, hi perdrem tots”. La cuinera ha recalcat la necessitat de cuidar-los, entre d’altres maneres, consumint de temporada: “la societat vol tomàquet tot l’any i no, perquè és d’estiu. I al febrer, del tomàquet, amb la pell, et pots fer una impermeable” ha bromejat, fent despertar els riures a tota l’audiència aplegada.
Consum responsable, molt per fer
Joel Díaz ha preguntat a les dues professionals sobre les seves compres del dia a dia. Riba ha assumit que no compra roba responsable però que sí aboga “per fer durar moltíssim la roba que compro (...). I potser cal reorganitzar la economia familiar, no comprar-se roba cada temporada i apostar pel consum responsable”.
Ruscalleda ha remarcat els excessos de producció del mercat: “hi ha menjar per a tots, però hi ha bosses de pobresa que interessen a les persones que mouen els fils del món.” Vendetta ha ratificat la tesi de la cuinera, assegurant que “tenir persones en la pobresa i asfixiades el que fa és no fer-les autònomes i treure’ls la capacitat d’inventiva. Hem de començar a parlar de països empobrits i enriquits en comptes de països pobres i rics. Perquè uns s’alimenten dels altres”.
Solucions de futur davant del col·lapse
Les dues convidades han mostrat la seva por davant un possible col·lapse arrel de l’emergència climàtica. La solució de la il·lustradora passa per “fer comunitat. Allò revolucionari és pensar que ens podem organitzar. No podem sobreviure sense la resta i funcionar individualment”.
#FESC22 inaugurada! Us esperem a la Fabra i Coats de Barcelona, avui fins les 20h i demà fins les 14.30h!
— Economia Solidària (@XES_cat) October 22, 2022
Per anar fent boca, us deixem el vídeo resum de la inauguració d'ahir, amb @lola_vendetta_, @Xef_Ruscalleda i @joeldiazbrah pic.twitter.com/eJvr1Wkr2F
La FESC, al Recinte de la Fabra i Coats
La XIa Fira d’Economia Social i Solidària s'ha celebrat al Recinte de la Fabra i Coats, un vell conegut de les iniciatives comunitàries i alternatives de la ciutat de Barcelona.
Novament les expositores estaran agrupades per sectors econòmics, i a més de ser-hi presents amb la ocupació d’una o mitja taula durant tot el cap de setmana, aquest any poden participar també ocupant una taula durant una franja horària o virtualment sent presents a través de la consulta dels seus projectes mitjançant la disposició d’una pantalla tàctil a la mateixa nau Elisa Garcia.
Els sectors representats a la Fira han estat: Alimentació | Assessorament | Comunicació | Cultura i Oci | Educació i Recerca | Espais i Xarxes | Finançament i Moneda Social | Habitatge i gestió de l’entorn | Salut i cures | Subministraments i Logística| Tèxtil
L’Economia Solidària augmenta un 19% en dos anys a Catalunya
Al voltant de la Xarxa d'Economia Solidària (XES), hi ha vora 250 mil persones implicades organitzades en 353 entitats i empreses que l'últim any han generat 349 M€
Aquesta ha estat la primera Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) postpandèmia, que s’ha pogut realitzar sense cap mena de restricció, el que ha comportat un ambient alegre i tranquil.
La FESC es consolida en un moment clau de visibilització de l’ESS: tant cap a l’exterior, on cada vegada és més coneguda per el gruix de la societat; com cap a dins, on les expositores i participants valoren molt positivament aquest punt de trobada per conèixer altres projectes, compartir temps i debats amb els projectes del mateix sector, i com a espai de construcció col·lectiva de propostes (no només de crítica al sistema capitalista).