Font: Ajuntament de Tàrrega
L’Ajuntament de Tàrrega posa en marxa una campanya per conscienciar contra el malbaratament alimentari
Mitjançant els perfils a les xarxes socials del Magatzem d’Aliments Solidaris i a través de xerrades i tallers oferirà consells per evitar que es malmetin els aliments · Iniciativa impulsada conjuntament amb Cartaes, empresa d’inserció social que gestiona el servei des de l’octubre passat
L’Ajuntament de Tàrrega inicia una campanya per conscienciar la ciutadania contra el malbaratament alimentari. Serà a través del Magatzem d’Aliments Solidaris (MAS) de Tàrrega, que a banda d’oferir productes a col·lectius vulnerables també s’ha fixat com a objectiu prioritari la lluita contra el malbaratament d’aliments. Així doncs el MAS oferirà consells sobre conservació, dates de caducitat i consum preferent, aprofitament o planificació, entre altres. Una bona part de la campanya es realitzarà a través de les xarxes socials del servei (@MAStarrega), però també s’organitzaran altres activitats i col·laboracions per tal que es pugui arribar al major nombre de persones possible.
Les primeres publicacions a les xarxes socials del MAS emeses en el marc d’aquesta campanya recorden quins són els productes frescos de temporada que podem consumir en aquestes dates. És el cas de fruites com la taronja o la poma i hortalisses com les bledes, el bròquil, la col o els espinacs, entre altres. Aquesta iniciativa és una de les propostes que es va posar sobre la taula l’octubre passat, quan l’empresa d’inserció Cartaes es va fer càrrec de la gestió del MAS, i des d’aleshores s’hi està treballant conjuntament amb l’àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Tàrrega.
Segons la regidora d’Acció Social, Noèlia Soto, “comencem informant sobre les dates de caducitat i consum preferent dels aliments o oferint consells sobre com podem organitzar millor la nevera i el rebost per aconseguir una adequada conservació dels productes. Però també tenim previst difondre receptes d’aprofitament, organitzar tallers que donin eines als usuaris del servei per a una conservació dels aliments més eficient i oferir xerrades als centres educatius per transmetre tot aquest coneixement”. De fet, la primera de les sessions per donar a conèixer mesures per reduir la quantitat d’aliments que rebutgem està programada per al 30 de març (11 h) a les Oficines d’Acció Social (c. de Sant Pelegrí, 74). La dietista-nutricionista de l’EAP Tàrrega Mercè Carbonell parlarà sobre com tenim un “Rebost saludable, sostenible i econòmic”.
Soto afegeix que es tracta d’una campanya que comença a caminar però que es troba en “procés de construcció”, ja que “el nostre objectiu és treballar conjuntament amb Cartaes per reduir a zero els residus que generem, també els alimentaris”. En aquest sentit, el MAS també difondrà les mesures que aplica per evitar que productes que descarten els comerços, com els aliments frescos, es facin malbé i es puguin aprofitar. Amb aquesta finalitat, Cartaes ha encetat una col·laboració amb el setmanari local ‘Nova Tàrrega’ en la qual comentarà temes relacionats amb el malbaratament alimentari. A més a més, per reforçar aquest aspecte, l’Ajuntament ha adquirit recentment una nova càmera frigorífica que permetrà augmentar la capacitat actual d’emmagatzematge de producte fresc i la seva conservació per més temps.
Residus zero
Cartaes, que també és l’encarregada de gestionar la deixalleria municipal, ha començat a treballar paral·lelament per implementar la recollida i el tractament eficient de la resta de residus que es generen al MAS amb l’objectiu de reduir al màxim la quantitat de deixalles que es deriven del funcionament del servei. En aquest sentit proposa, entre altres mesures, portar directament algunes fraccions a la deixalleria, elaborar compost i reciclar els palets de fusta transformant-los en mobiliari útil per a les instal·lacions del Banc d’Aliments.
Més presència a les xarxes socials
Recordem que coincidint amb la celebració del Gran Recapte d’Aliments, el MAS Tàrrega va estrenar compte a Instagram (@mastarrega) per tal de donar a conèixer la seva activitat i les campanyes que impulsa el Banc d’Aliments de Catalunya. Així doncs, el Magatzem d’Aliments Solidaris incrementava la seva presència a les xarxes socials, ja que també és present a Twitter (@MAStarrega) i Facebook (@MAStarrega); canals que es reforcen a través dels comptes de l’àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Tàrrega i de Cartaes.
El Banc d’Aliments de Tàrrega, actualment gestionat conjuntament per l’empresa d’inserció social Cartaes i l’Ajuntament, cobreix les necessitats alimentàries bàsiques d’una setantena de famílies amb pocs recursos cada mes si bé en el decurs de l’any 2022 va atendre mig miler de persones de quasi 200 unitats familiars diferents. Les fonts de proveïment habituals procedeixen del Fons Espanyol de Garantia Agrària, el Banc d’Aliments de Lleida, el Gran Recapte, donacions d’establiments comercials i compra directa per part del consistori, que cada any destina una partida del pressupost municipal per completar la cistella bàsica.