Ciència ciutadana i sostenibilitat a Cerdanyola del Vallès

10/06/2024 - 12:00

Cerdanyola del Vallès participa en un projecte de la UAB per promoure la ciència ciutadana i la sostenibilitat. ​

La Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha seleccionat i finançat el projecte “Ciència ciutadana i sostenibilitat al territori de la B30 (CCS-B30)” dins de la convocatòria d’ajudes pel foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació. El projecte és dirigit per la Dra. Cristina Madrid, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i hi participen investigadores de l'ICTA i del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental (DEQBA).

La iniciativa que ha estat presentada per la Universitat Autònoma de Barcelona, i en la que participa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Associació Àmbit B30, té la voluntat i el compromís conjunt d’engegar accions dirigides al foment de la cultura científica i promoure la creació d’espais participatius on la ciència ciutadana tingui un paper principal com a agent vertebrador entre la ciència, agents socials i administracions públiques.

A les actuacions previstes, que es desenvoluparan en diversos centres de primària i secundària de la ciutat,  s’inclourà la presa de decisions dels estudiants (entre 5 i 18 anys) sobre possibles solucions analitzant ells mateixos els patrons d’usos de recursos i generació de residus i els impactes derivats. D’aquesta manera, els estudiants seran capaços d’entendre el problema, dissenyar millors comportaments més sostenibles i fixar-los en les seves rutines.

El projecte està compost per tres activitats:

  1. Projectes escolars de ciència ciutadana i sostenibilitat. Es realitzaran dos estudis de cas sobre impactes de l’ús de l’aigua i energia i un altre sobre la gestió de residus sòlids orgànics.
  2. Formació per la ciència ciutadana i sostenibilitat.
  3. Hub de ciència ciutadana.

La iniciativa “CCS-B30” vol avançar cap a una societat que permeti als ciutadans i ciutadanes ser protagonistes en el camí per fer de Cerdanyola una ciutat més saludable i sostenible.

El projecte ha començat el 2024 i tindrà una durada de dos anys.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i sis municipis metropolitans es troben en procés d’activació de noves zones de baixes emissions locals per avançar, en un futur, cap a una gran zona de baixes emissions metropolitana.

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Notícia

L'Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès han presentat la nova instal·lació de recàrrega ràpida aquest matí al municipi. Tota l’energia dispensada per les electrolineres de l’AMB prové de fonts renovables.

Butlletí