Nova informació sobre biodiversitat a Barcelona gràcies a la ciència ciutadana

10/06/2024 - 14:00

L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.​

L’Ajuntament de Barcelona ha incorporat sis noves capes a l’Atles de la Biodiversitat de Barcelona, una eina digital oberta a la ciutadania que ofereix informació detallada sobre la flora i la fauna de la ciutat. Aquesta nova versió inclou més de 450 noves espècies distribuïdes en les noves capes d’herbes espontànies en escocells, prats, herbassars, plantes en jardineres, crustacis i mol·luscs. Amb aquesta actualització, l’Atles consta amb un total de 14 capes de grups de fauna i flora diferents. 

La capa de crustacis, amb 87 espècies, i la de mol·luscs, amb 249, juntament amb la de peixos, són les úniques que s’han elaborat íntegrament amb dades obtingudes de la plataforma de ciència ciutadana MINKA, una interfície digital on la ciutadania pot registrar espècies de flora i fauna de manera col·laborativa. Aquestes dades, recollides al llarg de la costa de Barcelona des de 2009 fins a 2023, han estat revisades i validades per l’equip de recerca EMBIMOS de l’ICM-CSIC, qui les ha proporcionat al Programa de Biodiversitat l’Ajuntament de Barcelona per elaborar les fitxes de cada espècie, incloent les fotografies fetes per les persones voluntàries i les descripcions de cadascuna.

La nova versió de l’Atles també inclou noves espècies en categories ja existents, com la capa de peixos, creada el 2021 amb dades de MINKA, que ha passat de 103 a 122 espècies. L’investigador de l’ICM-CSIC, Jaume Piera, ha destacat que:

“Les tres úniques capes de biodiversitat marina de l’Atles estan completament fetes amb dades aportades per la ciutadania, cosa que destaca el valor de la ciència ciutadana en el coneixement de la riquesa natural de la nostra ciutat i, en particular, de les platges de Barcelona”.

 

Una nova visió de la biodiversitat marina

La publicació de les noves categories de crustacis i mol·luscs posa de manifest que el litoral barceloní conté una gran riquesa de biodiversitat, malgrat la pressió antròpica. Les dades mostren que la biodiversitat marina supera la terrestre a la ciutat de Barcelona, canviant així la percepció social de la vida natural de les platges de la ciutat. 

“Les platges de Barcelona, anteriorment vistes com a zones de sorra i ciment, ara es revelen com ecosistemes molt rics en biodiversitat”, ha subratllat Piera. 

 

Un projecte col·laboratiu a l’abast del veïnat

L’Atles de la Biodiversitat, elaborat per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona el 2019, és un mapa consultable en línia que mostra una àmplia representació de les espècies de fauna i flora de la ciutat. També és una eina pedagògica destinada a la comunitat educativa, oberta i descarregable, amb la finalitat de fer accessible el coneixement i el valor de la natura urbana. 

Els continguts es poden visualitzar en els 73 barris de la ciutat o en una adreça concreta, i cada espècie té una breu descripció amb el nom científic i comú, acompanyada d’una fotografia o il·lustració. L’Atles s’ha elaborat gràcies al treball i col·laboració de diverses institucions científiques, entitats, organitzacions i nombroses persones que participen en projectes de ciència ciutadana.

Gran part de la recopilació de les observacions de fauna de les capes marines de l’Atles s’han elaborat a partir d’iniciatives de ciència ciutadana en què centenars de persones voluntàries han realitzat sortides d’esnòrquel i submarinisme per recopilar observacions a MINKA, com la BioMARató, amb el finançament dels projectes europeus MINKE, ANERIS, GUARDEN i ECS, sortides de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) en el marc del projecte europeu ANERIS, i el projecte UrbamarBio, co-liderat per l'ICM-CSIC i Anèl·lides - Serveis ambientals marins. 

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Notícia

La ciutat de Barcelona rep el reconeixement per la seva trajectòria als Premios a las Buenas Prácticas Locales por la Biodiversidad, en el marc de la XII Assemblea General de la Red de Gobiernos Locales +Biodiversidad.

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Butlletí