25 dels 35 signes vitals planetaris es troben en situació crítica

Font: Bioscience

11/10/2024 - 11:24

És l'advertiment del recent article publicat per una coalició internacional d'especialistes.​

A l'article "Informe sobre l'estat del clima 2024: temps perillosos al planeta Terra" (The 2024 state of the climate report: Perilous times on planet Earth).

Segons els autors "Estem a la vora d'un desastre climàtic irreversible. Aquesta és una emergència global sense cap mena de dubte. Gran part del teixit de la vida a la Terra està en perill. Estem entrant en una nova fase crítica i imprevisible de la crisi climàtica."

Durant molts anys, els científics, inclòs un grup de més de 15.000 persones, han fet sonar l'alarma sobre els perills imminents del canvi climàtic provocat per l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i el canvi dels ecosistemes.  Malgrat aquests avisos, encara anem en la direcció equivocada; les emissions de combustibles fòssils han augmentat fins a un màxim històric, els 3 dies més calorosos de la història es van produir el juliol de 2024 i les polítiques actuals ens apunten a un escalfament màxim d'aproximadament 2,7 graus centígrads (°C) el 2100. 

L'any passat, vam ser testimonis de temperatures rècords a la superfície del mar i el trencament de molts altres rècords climàtics. A més, veurem un clima molt més extrem en els propers anys. Les emissions de diòxid de carboni i altres gasos d'efecte hivernacle causades per l'home són els principals motors del canvi climàtic. A partir del 2022, la combustió de combustibles fòssils i els processos industrials globals representen aproximadament el 90% d'aquestes emissions, mentre que el canvi d'ús del sòl, principalment la desforestació, representa aproximadament el 10%.

En aquest informe, s'analitzen les últimes tendències en una àmplia gamma de signes vitals planetaris. També revisem els desastres recents relacionats amb el clima, destaquem temes importants relacionats amb el clima i discutim les intervencions polítiques necessàries. Aquest informe forma part de la nostra sèrie d'actualitzacions anuals concises sobre l'estat del clima.

Dels 35 signes vitals planetaris que fem un seguiment anual, 25 es troben en nivells rècord. El fracàs global per donar suport a una eliminació ràpida i socialment justa dels combustibles fòssils ha provocat una escalada ràpida dels impactes relacionats amb el clima.

 

 


Referència: The 2024 state of the climate report: Perilous times on planet Earth 

William J Ripple, Christopher Wolf, Jillian W Gregg, Johan Rockström, Michael E Mann, Naomi Oreskes, Timothy M Lenton, Stefan Rahmstorf, Thomas M Newsome, Chi Xu ... Show more

BioScience, biae087, https://doi.org/10.1093/biosci/biae087


 

Categories: 

Relacionats

Article

Informe "Aproximación a la contraargumentación ante el negacionismo y el retardismo climáticos. Abordaje de las trabas a la adaptación y mitigación en la comunicación climática" elaborat per ECODES, amb el suport del Ministeri de Transició Ecològica.

Notícia
Crònica

Es presenta el ‘Programa sectorial de transició ecològica 2030’ de la Diputació de Barcelona, que té l’objectiu de finançar projectes municipals d’adaptació i mitigació al canvi climàtic.

Article
Primera gran exposició a l’Hivernacle de la Ciutadella

La mostra, organitzada per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, ofereix una visió completa sobre el passat, el present i el futur dels hivernacles. L’exposició va dirigida a tots els públics i és gratuïta. S’allargarà fins al 8 de desembre i es podrà visitar cada dia entre les 10.00 i les 20.00 hores.

Butlletí