Les persones que lluiten per a sobreviure a la violència, el desplaçament forçat i la malaltia a la República Centroefricana (RCA), Somàlia, Sri Lanka i altres llocs no han estat notícia de primera pàgina aquest any ni durant gran part de l'última dècada, segons la llista de les deu crisis més oblidades que ha presentat a Madrid l'organització humanitària internacional Metges Sense Fronteres (MSF).
L'informe relatiu al 2007 destaca el patiment de les víctimes d'altres crisis oblidades a la República Democràtica del Congo (RDC), Colòmbia, Myanmar, Zimbabwe i Txetxènia, on la guerra continua provocant el desplaçament de milions de persones i també se centra en els devastadors efectes de catàstrofes sanitàries com la tuberculosi i la desnutrició infantil.
Atenció mediàtica desproporcional al patiment
'Sens dubte, molts professionals del periodisme fan tot el possible per a informar del que està ocorrent a zones de conflicte en tot el món', afirma Paula Farias, presidenta de MSF Espanya. 'Però milions de persones atrapades enmig de la guerra, obligades a abandonar les seves llars i privades de l'atenció mèdica més bàsica, no reben una atenció mediàtica proporcional al seu patiment'.
L'objectiu de l'informe és sensibilitzar l'opinió pública sobre la magnitud i gravetat de les crisis que no sempre es veuen reflectides en els mitjans. 'Sovint, l'atenció mediàtica és decisiva per a generar i millorar respostes', expliquen des de MSF.
'La desnutrició infantil constitueix un bon exemple', afirmen els responsables de l'informe. 'L'aplicació de mètodes més efectius per a tractar aquest tipus de malnutrició amb aliments preparats rics en nutrients està generant una major conscienciació sobre la necessitat de canvis en les polítiques internacionals d'ajuda alimentària', afegeixen.
MSF va començar a publicar un document sobre les deu crisis més oblidades el 1998, quan una devastadora fam al sud de Sudan no va obtenir la deguda atenció per part dels mitjans de comunicació a Estats Units.
Colòmbia i RDC, dos països devastats per interminables conflictes civils i desplaçaments massius de població, han encapçalat la llista de MSF durant l'última dècada, apareixent ambdós un total de nou vegades. Les conseqüències humanitàries de la guerra a Txetxènia s'han esmentat vuit vegades. Somàlia ha estat en la llista en set ocasions i més recentment pels renovats enfrontaments a Mogadiscio el 2007, que han costat la vida a milers de persones i obligat a centenars de milers a abandonar les seves llars per a enfrontar-se a precàries condicions de vida i a malalties.
Somàlia, cas especialment sagnant
'El cas de Somàlia és especialment sagnant', explica Paula Farias. 'Malgrat les nombroses alertes llançades per les organitzacions humanitàries en els últims mesos, a la premsa tot just li ha interessat l'última ona de violència a Mogadiscio i les seves dramàtiques conseqüències per a la població civil. Els 600.000 nous desplaçats no eren notícia. Assistim a un breu repunt amb motiu del segretament de dos treballadores de MSF, durant el qual, de totes maneres, el conflicte es va abordar superficialment. Després del segrest, d'un dia per a un altre, Somàlia ha desaparegut de nou dels mitjans', afegeix la presidenta de MSF Espanya.
Segons Andrew Tyndall, editor del cercador de notícies ‘online' The Tyndall Report, entre gener i novembre de 2007, els informatius nocturns de les tres principals cadenes de televisió nord-americanes tot just van dedicar 18 minuts en total als països i contextos destacats per MSF a l'informe. 'Per exemple, no es va fer cap esment a Txetxènia, Sri Lanka o RCA, país en el qual molts poblets llogarets van ser reduïdes a cendres durant els combats de l'any passat, i milers de persones van haver d'abandonar les seves llars i amagar-se en els boscos', explica Tyndall.
L'organització internacional ha denunciat també que casos com el de Myanmar o de la tuberculosi han generat una gran atenció mediàtica, encara que molt poca quant als aspectes mèdics i humanitaris. 'La primera a causa de la crisi política del passat setembre i la segona després que un home d'Atlanta, a Estats Units, fora diagnosticat amb un cep de tuberculosi multirresistent als medicaments. No obstant això, l'alarmant quantitat de persones coinfectades amb VIH/sida tot just van ser objecte d'esment', llegim a l'informe.
'Els aspectes locals de certes problemàtiques d'abast internacional solen tenir alguna cobertura', explica Paula Farias. 'Desgraciadament, el resultat és que el centre de la notícia no són necessàriament les persones en una situació més vulnerable i desesperada, precisament aquelles les històries de les quals mereixen ser contades'