340 alumnes del Bages aporten idees per a la sostenibilitat en el segon Congrés d’Ecociutat

27/06/2024 - 12:00

Prop de  340 joves estudiants de quatre centres d’educació secundària del Bages (l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, FEDAC Manresa, l’Institut Escola Barnola d’Avinyó i l’Institut Escola Pompeu Fabra d’El Pont de Vilomara i Rocafort) han dut a terme amb èxit la segona edició del Congrés d’Ecociutat-Joves per la sostenibilitat, en el qual col·labora el Consorci del Bages.

Aquest esdeveniment, realitzat a l’Anònima de Manresa, ha estat una plataforma per a la presentació de propostes i projectes per part dels joves, amb l’objectiu de millorar el seu entorn i fomentar la sostenibilitat al seu municipi o centre. Durant el congrés, han presentat diversos projectes que aborden temes com l’aigua, els residus, l’energia, l’alimentació, l’urbanisme, la mobilitat i la biodiversitat. Les propostes han inclòs iniciatives molt variades com ara la reurbanització de la Carretera de Cardona de Manresa per afavorir la creació de zones verdes, la construcció de dipòsits per a la recollida d’aigües pluvials als instituts, o la creació d’una aplicació mòbil per reduir el malbaratament alimentari, entre molts d’altres.

L’esdeveniment ha sigut el resultat del Projecte Compartit d’Ecociutat, en què els alumnes han treballat conjuntament per analitzar el seu entorn des d’una perspectiva crítica i desenvolupar solucions per convertir-lo en un ecosistema més sostenible. Aquest projecte es va començar a pensar fa anys al Camp d’Aprenentatge del Bages, un servei educatiu del Departament d’Educació. Actualment, es realitza conjuntament amb els quatre centres educatius, el Consorci del Bages per a la gestió de residus i el Parc de la Séquia.

Els joves han fet una crida als adults convidats a l’acte, representants del món polític i institucional del territori, com el regidor d’acció climàtica i educació de Manresa, Pol Huguet, l’alcalde d’Avinyó Sergi Grau, la regidora d’ensenyament d’El Pont de Vilomara i Rocafort, Beatriz Moreno i l’inspector en cap dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Albert Ramírez.

Els alumnes han manifestat que són “joves però tenim idees i ens cal el vostre suport institucional, polític, per fer canvis que tinguin una repercussió més gran. Si no comencem a fer transformacions ara, potser quan nosaltres siguem grans, ja no hi serem a temps”

L’alumnat ha unit forces “per abordar l’emergència climàtica i presentar propostes per millorar el medi ambient i construir un futur sostenible”. Durant els parlaments d’obertura han reclamat “el suport dels adults per aconseguir canvis importants” i han destacat “la importància de les petites accions diàries i la col·laboració per fer transformacions profundes”. Han afirmat també que “confien que, amb l’ajuda de tothom, podran fer una diferència significativa en la lluita contra el canvi climàtic”.

L’acte de clausura del congrés ha anat a càrrec de Joan Grivé, més conegut com a  Sir Joan, el pseudònim que utilitza a les xarxes socials. Grivé, ambientòleg i un dels primers influencers en català, ha explicat la seva trajectòria acadèmica i professional amb clau d’humor i provocació. Ha afirmat que la ciència té un llenguatge molt tècnic i específic  i, per tant,  costa que arribi a la gent.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Més de 100.000 persones participants

El 21 d’abril de 1994 es va fer la primera visita d’educació ambiental a l’abocador del Consorci del Bages per a la Gestió dels Residus: hi van participar 30 alumnes d’una escola d’adults de Manresa, en una activitat impulsada pel Camp d’Aprenentatge del Bages. 

Notícia

El Consell plenari del Consorci del Bages, en el qual participen tots els Ajuntaments consorciats, ha aprovat per unanimitat el “Pacte territorial de residus”.

Notícia

 

Manresa posa en funcionament la primera màquina dispensadora de bosses compostables a l'Espai Jove Joan Amades.

Butlletí