600.000 euros als ajuntaments perquè continuïn amb l'adequació de l'enllumenat públic

Des de 2006, Medi Ambient ha atorgat prop de 8 milions d'euros per reduir la contaminació lluminosa
Font: Gencat
02/03/2010 - 00:00

El departament de Medi Ambient i Habitatge col·labora un any més amb els ens locals, atorgant subvencions específiques per promoure que l'enllumenat exterior públic s'adapti a la normativa de prevenció de la contaminació lluminosa.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya acaba de publicar la convocatòria de subvencions per a la realització d'actuacions d'ordenació ambiental de la il·luminació exterior durant l'any 2010, adreçades als ajuntaments, amb una dotació de 626.800 euros. Aquestes subvencions incentiven els ajuntaments a millorar l'enllumenat realitzant les accions següents:

  • La substitució de les làmpades d'incandescència, de mercuri i halogenurs per làmpades de vapor de sodi, amb menys impacte ambiental sobre el medi,
  • La substitució dels pàmpols dels llums que emetin un flux lluminós a l'hemisferi superior més gran del permès a la zona on s'ubiquen, i
  • La instal·lació de reguladors horaris i reductors de flux lluminós.

Les instal·lacions i els aparells d'il·luminació exterior han de complir un seguit de requisits, de manera que prevegin la contaminació lluminosa i afavoreixin l'estalvi i l'aprofitament d'energia. Són mesures que suposen un estalvi energètic important i, en canvi, no tenen incidència en el grau de confort ni en la seguretat, ja que tendeixen a buscar una major racionalització en l'ús de la llum, evitar la propagació de feixos cap a zones que no es volen il·luminar, eliminar tant l'enlluernament com la fuita de llum cap al cel, i respectar el medi natural i les espècies d'hàbits nocturns.

Des de l'any 2006, Medi Ambient i Habitatge ha atorgat 7,8 milions d'euros en subvencions als ens locals per prevenir la contaminació lluminosa a fi d'adequar la il·luminació exterior dels seus municipis. Aquestes subvencions han permès els ajuntaments l'estalvi anual de 6 milions d'euros en el consum elèctric, i han evitat l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle de 20.000 tones de CO2 equivalents per any.

AdjuntMida
Image icon enllumenat.jpg10.7 KB

Relacionats

Article
El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.
Opinió

Les ciutats són l’escenari del repte social, ambiental i econòmic que suposa la mobilitat sostenible. És el moment d’aplicar noves fórmules com l’ús compartit de vehicles, el foment de la bicicleta, els desplaçaments a peu o models urbanístics com les superilles; i també de promoure eixos verds i transports col·lectius electrificats.

Butlletí