L'Assemblea General de l'ONU ha adoptat l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d'acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d'enfortir la pau universal i l'accés a la justícia.
Els Estats membres de les Nacions Unides van aprovar una resolució en la qual reconeixen que el major desafiament del món actual és l'eradicació de la pobresa i afirmen que sense aconseguir-no pot haver desenvolupament sostenible.
L'Agenda planteja 17 Objectius amb 169 metes de caràcter integrat i indivisible que abasten les esferes econòmica, social i ambiental. La nova estratègia regirà els programes de desenvolupament mundials durant els propers 15 anys. A l'adoptar-la, els Estats es van comprometre a mobilitzar els mitjans necessaris per a la seva implementació mitjançant aliances centrades especialment en les necessitats dels més pobres i vulnerables.
Els 17 Objectius de l'Agenda es van elaborar en més de dos anys de consultes públiques, interacció amb la societat civil i negociacions entre els països.
L'Agenda implica un compromís comú i universal, però, ja que cada país enfronta reptes específics en la seva recerca del desenvolupament sostenible, els Estats tenen sobirania plena sobre la seva riquesa, recursos i activitat econòmica, i cadascun fixarà les seves pròpies metes nacionals, amb la fita dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), disposa el text aprovat per l'Assemblea General.
A més de posar fi a la pobresa en el món, els ODS inclouen, entre d'altres punts, eradicar la fam i aconseguir la seguretat alimentària; garantir una vida sana i una educació de qualitat; aconseguir la igualtat de gènere; assegurar l'accés a l'aigua i l'energia; promoure el creixement econòmic sostingut; adoptar mesures urgents contra el canvi climàtic; promoure la pau i facilitar l'accés a la justícia.
Així com la Cimera de Rio de Janeiro de 1992 va suposar l'impuls, entre d'altres, de les Agendes 21 Locals; els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible han de suposar un nou pas endavant també a escala local.
En el document final es destaca l'eradicació de la pobresa com l'objectiu general de la nova agenda de desenvolupament i té en el seu nucli la integració de les dimensions econòmiques, socials i ambientals del desenvolupament sostenible. L'agenda de desenvolupament emergent és única per tothom, ja que crida a l'acció de tots els països, pobres, rics i d'ingressos mitjans. Els Estats membres es comprometen que a mesura que s'embarquen en aquest viatge col·lectiu, ningú es quedarà enrere.
L'agenda es basa en les '5 Ps': les persones, el planeta, la prosperitat, la pau, i el partenariat.
Les 17 fites sobre Sostenibilitat i els 169 objectius apunten a la lluita contra les barreres sistèmiques clau per al desenvolupament sostenible com la desigualtat, el consum insostenible i els patrons de producció, la infraestructura inadequada i la manca de llocs de treball decents.
Adjunt | Mida |
---|---|
objmileni.jpg | 12.86 KB |