Ascó construirà un magatzem en sec per al combustible gastat

Font: Ajuntament d'Ascó/Agències
24/06/2011 - 00:00

L'Ajuntament d'Ascó ha concedit la seva autorització a la construcció d'un magatzem temporal individualitzat (ATI) de residus radioactius en terrenys adjacents a la central nuclear, després de constatar que les piscines de combustible gastat han completat la seva capacitat i per tant és necessari construir una infraestructura veïna.

En un comunicat, l'Ajuntament ha assenyalat que l'acord ha estat pres a la Junta de Govern Local, en resposta a una petició presentada per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (Anav) el gener del 2010, si bé recorda que la llicència no serà efectiva fins que el Ministeri d'Indústria autoritzi la instal·lació, després de l'informe previ del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Ascó ha aprofitat el comunicat per recordar que l'emmagatzematge en contenidors en sec "no compta amb cap consens polític", després que el Congrés dels Diputats aprovés la construcció d'un magatzem temporal centralitzat (ATC) per concentrar els residus radioactius de tot Espanya , al mateix temps que recorda que el municipi és candidat a acollir aquesta infraestructura.

A Espanya hi ha ja en l'actualitat dos ATI a la província de Guadalajara - un a la central de Trillo i una altra a la clausurada de Zorita -, la construcció va ser autoritzada després que les piscines de combustible gastat de cada central completaran la seva capacitat d'emmagatzematge.

Per això, Ascó recorda que aquesta fórmula no té data de caducitat i és "il limitada en el temps", al mateix temps que no disposarà d'instal·lacions preparades per reparar els contenidors cilíndrics que albergaran els residus en cas que sigui necessari.

El ATI d'Ascó, si finalment s'autoritza, es construiria en un recinte de 28.700 metres quadrats en el qual també s‘aixecaria un edifici auxiliar amb un vehicle preparat per transportar els contenidors per les vies internes del complex nuclear des del reactor, i tindria com a base dues lloses de formigó de 40 metres de longitud, 11 d'ample i 60 centímetres de profunditat.

Ascó ha traslladat l'expedient a la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge del Consell Comarcal de les Terres de l'Ebre, que ha donat al seu torn el vistiplau - segons l'Ajuntament -, recordant la idoneïtat de plantar també arbres i, donat que els contenidors romandran a l'aire lliure, "donar-los un acabat d'un color present en l'entorn".

 

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon asco1-poble.jpg80.81 KB

Relacionats

Notícia
Foto: @Laura Guerrero

Foto: @Laura Guerrero

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat executar provisionalment la sentència que anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) per un motiu processal. La petició d’execució plantejada per l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries s’ha presentat abans de temps.

Reportatge

L'accés a l'energia sostenible, a través de serveis d'energia nets, assequibles, fiables i moderns facilita tenir llars i vides saludables. L'equitat en salut implica l'accés universal als serveis energètics.

Article

Ecologistes en Acció ha estudiat les analítiques de contaminants realitzades pels organismes oficials de gestió de rius i aigües subterrànies. Les dades mostren que totes les conques pateixen una elevada contaminació amb plaguicides i altres tòxics, com a derivats del petroli. L’informe també exposa greus deficiències legals i de gestió.

Butlletí