Caldes de Montbui inicia la segona fase d'adequació del seu enllumenat públic

El projecte té dos objectius: la reducció del consum energètic i la reducció de la contaminació lumínica
Font: Aj. Caldes
31/01/2010 - 00:00

L'ajuntament de Caldes de Montbui ha iniciat aquesta setmana la segona fase de les obres d'adequació de l'enllumenat públic, als barris de Catalunya i, parcialment, Camp de l'Arpa. Segons informa el consistori, aquesta segona fase compta amb l'ajut de la Diputació de Barcelona, qui ha assumit el cost de la redacció del projecte i una part de l'execució.

El projecte té dos objectius principals: la reducció del consum energètic i la reducció de la contaminació lumínica. En aquest sentit, el pla és actuar sobre aquelles instal·lacions més crítiques en consum d'energia.

Actuacions previstes 
En aquesta segona fase, les actuacions consisteixen en:
- Instal·lar làmpades i equips més eficients que els actuals, amb làmpades de vapor de sodi d'alta pressió que garanteixin un rendiment superior a altres tecnologies.
- Fer servir llumeneres amb reflectors i refractors adequats lumínicament i més preparats per evitar la contaminació lumínica.
- Modificar els centres de comandament perquè disposin de rellotge astronòmic, tècnica molt precisa a l'hora de programar tant l'encesa i apagada com la reducció de flux. Es considera que un rellotge astronòmic pot arribar a estalviar un quart d'hora diari de consum d'energia elèctrica en l'encesa i apagada de l'enllumenat.
- En el cas dels carrers Granollers i Corts catalanes se substitueix el punt de llum complert (fanal i llumenera) i se soterren les línies elèctriques. En fer la rasa s'aprofitarà també per fer millores en altres serveis soterrats.

Un Pla per a l'eficiència energètica i lumínica 
El 14 de febrer del 2008 es va presentar el Pla director d'enllumenat públic del municipi, un estudi encarregat a la Diputació de Barcelona que oferia una completa diagnosi de la situació de l'enllumenat a la vila i proposa un pla estratègic a mitjà i llarg termini per millorar-la.

Per elaborar aquest document es va tenir en compte tant el nucli urbà com les urbanitzacions, i la principal conclusió a què es va arribar va ser que l'enllumenat de Caldes és molt antic, en general està força obsolet i s'hi ha dedicat pocs recursos de manteniment. Per arribar a aquestes conclusions, es va fer un estudi de totes les instal·lacions, avaluant diversos factors com la conservació, l'envelliment i la seguretat elèctrica, i també es van avaluar factors de caire lumínic i energètic. Aquest treball va determinar que només un 18% de l'enllumenat de la vila estava dins dels paràmetres considerats correctes mentre que el 62% tenia una il·luminació inferior a la necessària i un 20% tenia una il·luminació excessiva.

Per solucionar aquesta situació cal fer més de 2.000 intervencions i, per això, el Pla director també proposa un pla d'actuació concret barri per barri. El pressupost per dur a terme aquestes intervencions és de 4 milions i mig d'euros aproximadament i el període d'actuació oscil·la entre els 10 i els 15 anys.

Relacionats

Article

La Cel de Caldes és una Comunitat Energètica Local que neix per impulsar la transició energètica a Caldes de Montbui amb els següents objectius: impulsar l’ús d’energies renovables enfront els combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica dels calderins i les calderines.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha creat un nou portal web interactiu amb informació i recursos sobre el medi ambient de la ciutat. Està format per les àrees temàtiques de la biodiversitat i els espais verds, l’energia, la gestió de residus, l’aigua, la promoció ambiental i la mobilitat i la qualitat de l’aire.

Article
Inscripcions obertes

Les inscripcions ja estan obertes a l'esdeveniment de referència del sector acústic a nivell de Catalunya, que tindrà lloc el 25 i 26 d'abril del 2022 al Teatre auditori de Granollers.

Butlletí