Caldes de Montbui ja té a punt els horts domèstics de Torre Marimon

Font: Ajuntament de Caldes de Montbui
26/01/2012 - 00:00

L'any 2012 ha començat a Caldes de Montbui amb la fi del projecte d'adequació dels terrenys de Torre Marimon que es convertiran en horts domèstics cedits a ciutadans, en un projecte gestionat per l'Ajuntament i gràcies a la cessió de terres fetes per l'l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

El projecte d'adequació ha tingut un cost de 28.772€ i ha consistit en instal·lar un grup de bombeig per poder establir els torns de reg, en dividir les terres cedides en 57 parcel·les que han estat numerades i definides, en habilitar una zona d'aparcament i en instal·lar un sistema de reg a cada una de les parcel·les.

El pas següent serà acabar de definir el procés per a la presentació i valoració de sol·licituds.

L'alcalde, Jordi Solé, i el regidor d'Agricultura, Josep Ramon Marañés, han informat de tot el procés, i han explicat que els usuaris dels horts tindran accés a una breu formació i a documentació suficient sobre formes d'agricultura sostenible i responsable amb l'entorn.

El projecte d'horts domèstics calderí
El desembre de l'any 2010, l'alcalde, Jordi Solé, i el director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, Josep Maria Montfort, van signar un conveni de col·laboració que permet al municipi disposar d'una hectàrea de terremy de Torre Marimon per a la creació d'horts domèstics.

El projecte consisteix en cedir horts per al desenvolupament de tasques de conreu agrícola que permetin la conservació i preservació de l'entorn natural i, alhora, ofereixin un benefici social al municipi de Caldes de Montbui. Els col·lectius als quals s'adreçarà la possibilitar d'explotar aquests terrenys seran persones grans i persones amb necessitats especials, amb la condició que els horts es destinin exclusivament a l'autoconsum.

Amb aquest projecte, l'Ajuntament i l'IRTA van engegar una línia d'actuació amb dos objectius: crear un programa de servei per a col·lectius més desfavorits i recuperar elements rurals de gran valor dins l'entorn urbà.

La gestió del projecte va a càrrec de l'Ajuntament de Caldes de Montbui i el conveni preveu una durada de cinc anys, automàticament prorrogable per períodes anuals.

Per poder executar el projecte s'han elaborat altres documents paral·lels, com el Reglament d'adjudicació i el Quadern de bones pràctiques dels horts domèstics de titularitat pública situats a la Torre Marimon.

Antecedents

L'any 2008, l'Ajuntament va contactar amb l'IRTA per traslladar-li l'interès del consistori per fer un projecte d'horts domèstics, donat que Torre Marimon és dels únics espais públics on encara existeixen zones de conreu a Caldes de Montbui. L'IRTA té cedida la gestió de la finca propietat de la Diputació de Barcelona.

El primer contacte amb l'IRTA es va concretar amb un escrit signat per tots els grups municipals on s'expressava l'interès de l'Ajuntament per desenvolupar aquest projecte en els terrenys que ocupen els professionals de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària.

Durant els dos anys següents, el projecte va rebre el consentiment primer de l'IRTA i després de la Diputació de Barcelona.

Durant aquest temps, en la concreció inicial d'aquesta iniciativa va treballar personal tècnic de l'Ajuntament, de l'IRTA i de l'Oficina Comarcal del DARP Vallès Oriental.

Relacionats

Article

La Cel de Caldes és una Comunitat Energètica Local que neix per impulsar la transició energètica a Caldes de Montbui amb els següents objectius: impulsar l’ús d’energies renovables enfront els combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica dels calderins i les calderines.

Article
Inscripcions obertes

Les inscripcions ja estan obertes a l'esdeveniment de referència del sector acústic a nivell de Catalunya, que tindrà lloc el 25 i 26 d'abril del 2022 al Teatre auditori de Granollers.

Notícia
El regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, i la representant de Labdoo, Elena Parpal.

El regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, i la representant de Labdoo, Elena Parpal.

L'Ajuntament de Mollet del Vallès posa en marxa un projecte de recollida d’ordinadors portàtils antics o en desús. Els dispositius s’entregaran després a centres educatius o persones en situació de vulnerabilitat de la ciutat. El projecte es basarà en el protocol d’actuació de la ONG Labdoo, que es dedica a recollir ordinadors antics per actualitzar-los i repartir-los arreu del món.

Butlletí