Canet consolida la recollida selectiva

Font: Ajuntament de Canet de Mar
20/10/2010 - 00:00

 

 

Tot i la disminució de la generació de residus a tot Catalunya, degut principalment a la crisis, al municipi de Canet de Mar s'ha seguit incrementant la recollida selectiva. De fet hi ha hagut una forta pujada de la recollida selectiva i una forta baixada del rebuig.

En concret, per al període de gener a agost del 2010 comparat amb el 2009, ha hagut una disminució d'un 6% dels residus globals, en concret 310 tones que no s'han recollit. Però, tot i la baixada generalitzada de la generació de residus, a Canet, s'ha continuat augmentant en valor absolut i en percentatge la recollida selectiva de les fraccions reciclables. Això ha estat gràcies al canvi el mes de desembre de 2009 del calendari de la recollida de residus porta a porta i gràcies a la implantació el 2010 del pagament per generació comercial. Així la recollida selectiva ha augmentat d'un 60 a un 63%.

Pel que fa a les 4 fraccions reciclables (orgànica, paper i cartró, envasos i vidre) de recollida al carrer mitjançant el sistema porta a porta hi ha hagut un increment de quasi un 10% (això vol dir que s'han recollit 190.156 kg més d'un període respecte l'altre). Si s'analitza amb detall les dades, s'observa que s'ha recollit més d'un 10% de matèria orgànica (115 tones d'increment), més d'un 5% de paper i cartró (17 tones d'increment), quasi un 18% més d'envasos (47 tones d'increment) i quasi un 3% més de vidre (més de 10 tones d'increment).

Pel que fa al rebuig s'ha recollit un 12,85% menys d'aquesta fracció o el que és el mateix 257.450 kg menys d'aquest residu no aprofitable.

Respecte a les dades de recollida de deixalleria, aquestes reflexen la crua realitat de la crisi. Si comparem ambdós períodes hi ha hagut una disminució total de més d'un 18% de recollida a la deixalleria (184 tones menys). No obstant, Falta encara dades d'algunes de les fraccions que es recullen a la deixalleria com el vidre pla, els electrodomèstics, piles, etc., les quals faran pujar els valors finals de la recollida selectiva.

Si s'analitzen les diferents fraccions de residus que es recullen en aquest equipament, s'observa clarament que la fracció que ha provocat aquesta disminució ha estat les runes, les quals han patit durant aquest període una disminució de més d'un 40% de la seva recollida (s'han recollit 239.462 kg menys durant el període de gener a agost de 2010). També la ferralla i els metalls han tingut una baixada d'un 28,99% (16.300 Kg menys recollits). En canvi l'esporga ha estat la fracció que ha incrementat més, essent d'un increment de més d'un 97% (s'han recollit 110.270 kg més durant el període estudiat).

Aquestes bones dades s'han vist reflexades en els últims anys en la taxa d'escombraries que es cobra als ciutadans, que s'ha mantingut gairebé invariable respecte la de 2005. Si la recollida selectiva no hagués estat tant satisfactòria com la que s'ha donat, els estudis econòmics diuen que aquesta s'hauria d'haver augmentat considerablement (en més d'un 20%).

L'Ajuntament de Canet de Mar ha destacat que aquestes dades tan positives demostren que la major part de la població està col·laborant molt satisfactòriament. No obstant també ha indicat que està treballant contínuament per solucionar els problemes que suposen el sobreús de les àrees d'emergència i l'abandonament de bosses d'escombraries fetes per uns pocs ciutadans del poble.

Municipis: 

Relacionats

Acte
01/07/2021 - 00:00
Biblioteca P. Gual i Pujades. Riera Sant Domènec 1. Canet de Mar
Article

Reduir, reutilitzar i reciclar és la regla d'or per a una gestió més sostenible dels residus. En aquest vídeo l'Ajuntament de Reus ens explica les iniciacives municipals per aconseguir una millor gestió dels residus.

Article

Amb l'inici del curs escolar L'Ajuntament de Tordera ha donat el tret de sortida a la campanya "Uneix-te al zero". Enguany, des de l'Ajuntament de Tordera es vol fer un pas més i començar a treballar per la minimització de residus, per aquest motiu s'inicia una campanya dirigida a la reducció dels residus des de tots els àmbits.

Butlletí