Font: Gencat
Aquest 28 d'octubre ha tingut lloc al CosmoCaixa de Barcelona la II Trobada de la Xarxa Compra Reciclat, un espai de trobada virtual entre oferents i demandants de productes reciclats, reciclables i/o biodegradables. L'objectiu de la Trobada ha estat fomentar l'ambientalització de les compres per part del sector públic i privat i promoure el mercat dels productes reciclats, que permet estalviar matèries primeres i recursos naturals.
La trobada s'ha centrat especialment en els productes de la construcció i del mobiliari urbà, dos sectors clau en la contractació pública, i en aquest marc s'ha donat a conèixer l'eina que ha permès l'elaboració del projecte del primer polígon industrial construït a Catalunya amb materials reciclats. El projecte, anomenat "El Boscarró Nord", és fruit del treball conjunt i la col·laboració entre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l'Institut Català del Sòl (Incasòl), estarà ubicat a Tàrrega i disposarà d'una superfície que supera les 40 ha.
Aquest projecte de referència té diversos objectius; d'una banda, demostrar la viabilitat de construir utilitzant materials reciclats, cosa que afavoreix la valorització dels residus; i, de l'altra, dinamitzar el mercat dels productes reciclats i fomentar l'ús corrent d'aquests materials en el sector de la construcció. Així, en la seva redacció s'han introduït una gran quantitat de partides d'obra constituïdes, totalment o parcial, per material reciclat. Els materials que s'utilitzaran són formigó reciclat, àrid reciclat procedent de residus de la construcció i demolició, escòries siderúrgiques, vidre reciclat, polietilè reciclat, polipropilè reciclat, plàstic procedent dels residus municipals, i restes vegetals de jardineria i d'escorça de pi.
Així, del total de material que s'utilitzarà per a la construcció del polígon industrial "El Boscarró Nord" un 37% serà material reciclat. Això equival, aproximadament, a utilitzar 125.000 tones d'aquest material. D'altra banda, també cal destacar que la previsió del balanç de residus generats en l'execució del projecte i dels residus consumits és, aproximadament, de -97.000 tones. És a dir, s'utilitzaran més residus com a material reciclat que els que es generaran durant l'activitat d'execució del projecte.
La II Trobada de la Xarxa Compra Reciclat ha estat inaugurada per la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, que ha estat l'ens organitzador, i ha comptat amb la participació d'experts de diversos organismes públics (Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Institut Català del Sòl, Institut d'Estadística de Catalunya, Departament de Medi Ambient, Planificació Territorial, Agricultura i Pesca del Govern Basc, Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, i Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de l'Ajuntament de Badalona), així com d'organismes privats (Compostadores, Gestora de Runes en Origen, Onadis Barcelona Disseny, Breinco, ADEC, SIGNUS i Zicla).
La Xarxa Compra Reciclat és una iniciativa de l'Agència de Residus de Catalunya, les entitats municipalistes i el sector empresarial català i disposa d'un catàleg amb més de 550 referències de productes i més de 200 organitzacions adherides.