Catalunya celebra la Setmana de la Biodiversitat

Sostenible.cat
24/05/2010 - 00:00

Des del passat dia 21 i fins al 30 de maig es desenvolupen nombroses activitats vinculades a la biodiversitat, el patrimoni natural i la conservació del territori en un total de 36 comarques. La setmana s'emmarca dins l'Any Internacional de la Biodiversitat de Nacions Unides, i coincideix en les mateixes dates amb l'organització de la 4a Setmana i+ de la Custòdia del Territori. El departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat és el promotor de les dues celebracions i la Xarxa de Custòdia del Territori  la coordinadora

La Setmana desplegarà un total de 300 activitats que inclouen tallers per difondre la custòdia del territori, exposicions itinerants, sortides naturalístiques, visites guiades, conferències, jornades tècniques, activitats infantils, concursos fotogràfics, entre moltes d'altres. Un gran desplegament que ha estat possible gràcies a la col·laboració de 102 entitats arreu del país. La 4a Setmana i+ de la Custòdia del Territori servirà, per la seva banda, per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de preservar la biodiversitat i donar a conèixer les iniciatives que es duen a terme en aquest sentit.

Catalunya tindrà una nova llei per protegir la biodiversitat
Tot el seguit d'actes de la Setmana de la Biodiversitat van tenir com a punt d'arrencada la presentació celebrada a l'Auditori de la Pedrera a Barcelona, divendres 21, que va comptar amb la presència de la directora general de Medi Natural del departament de Medi Ambient i Habitatge, Núria Buenaventura; el director de l'àrea de Medi Ambient de l'Obra Social de Caixa de Catalunya, Miquel Rafa; la directora de la Fundació Félix Rodriguez de la Fuente, Odile Rodriguez de la Fuente;  i el responsable del Servei de Planificació i Gestió de l'Entorn Natural Salvador Grau.
Nuria Buenaventura va relacionar les amenaces a la biodiversitat amb el mal funcionament del model econòmic que està ara en crisi, dient que són una més de les seves manifestacions, i que "cal introduir el component socioambiental en les consideracions econòmiques". Va afegir que "la crisi demana actuacions ràpides però també a llarg termini" i que "la biodiversitat és un paràmetre en el que cal intervenir". En aquest sentit va recordar que Catalunya disposarà d'una nova llei per garantir la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural. Aquesta llei es fa per organitzar i sistematitzar un marc legal  que fins ara es troba molt dispers i per respondre als objectius marcats a nivell europeu per lluitar contra la pèrdua de la biodiversitat.  Salvador Grau en va glossar les característiques principals i va assenyalar que actualment l'avantprojecte es troba en exposició pública.

Miquel Rafa va fer un repàs de la contribució a la biodiversitat de l'Obra Social de Caixa de Catalunya, que es desplega a través de la compra de terrenys i d'acords amb propietaris per millorar la gestió. A través del primer sistema l'Obra Social té 24 terrenys en propietat i amb el segon incideix en 120 espais. En total el 5% del territori català. Rafa va presentar l'Informe Biodiversitat 2010 de Caixa Catalunya, anuari que recull els projectes en què l'entitat està implicada entre els que destaquen la conservació d'espècies com el linx ibèric o l'os bru; la reintroducció de fauna, com el cas de la llúdriga; així com les actuacions de millora d'hàbitats i les campanyes d'educació i sensibilització.

Memòria i actualitat de Rodríguez de la Fuente
La Fundació Félix Rodríguez de la Fuente va iniciar l'activitat el 2004 i, segons la seva directora, es va marcar com a objectiu "recuperar el llegat del naturalista i divulgador i projectar-lo cap al futur". Odile Rodriguez de la Fuente va fer una crítica del ecologisme que situa l'home com a enemic o element hostil a la natura tot dient que aquest punt de vista "no és viable, ni és sa", recordant que el seu pare sempre havia defensat una simbiosi entre l'home i el medi. Tot seguit va enllaçar aquesta reflexió amb una de les finalitat de la Fundació que és "reconèixer i valorar el treball de les persones que viuen a l'àmbit rural", una finalitat que es desenvolupa en el programa Rural Naturaleza  i que es basa en la constatació que l'abandonament del món rural comporta perjudicis per a la biodiversitat i, per tant, es marca com a fita repoblar el camp invertint el procés de migracions urbanes de les darreres dècades. La Fundació Félix Rodriguez de la Fuente també impulsa, junt amb altres entitats,  la constitució d'un fòrum estatal de custòdia del territori.

 

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí