Catalunya celebra la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Font: Agència de Residus de Catalunya
23/11/2015 - 00:00

Des del 21 i fins el 29 Catalunya celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquesta iniciativa neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

A Catalunya són moltes les administracions i entitats que s'han compromés amb activitats diverses centrades en:

  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
  • Fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Podeu accedir aquí a totes les activitats aquí

Un dia dedicat a la desmaterialització
Dins la Setmana, aquest dissabte 21 de novembre de 2015 s'ha celebrat el Dia de la Desmaterialització: Fer més amb menys. L'ús de menys materials que es tradueix directament en una menor producció de residus i una major eficiència en l'ús dels recursos. S'han realitzat activitats per promoure l'objectiu de la desmaterialització, la utilització menys o gens de materials per obtenir funcionalitats similars. Entre d'altres aspectes, la desmaterialització, inclou:

1. Passar del producte al servei, és a dir, substituir productes (cotxes, llibres, roba sanitària d'un sol ús, bombetes, etc.) per serveis (carsharing, biblioteques, roba sanitària reutilitzable, llum, xarxes online per llogar o compartir objectes, etc). Accions que podrien emmarcar aquest nou enfoc cap als serveis serien, entre altres, campanyes per visualitzar el benefici ambiental d'accions ja existents, campanyes del regal immaterial, etc.

2. Millorar en la utilització del material, és a dir, reduir l'ús de materials mantenint la mateixa funcionalitat del producte, o bé incrementar la funcionalitat mantenint l'ús de materials. Accions que us proposem passarien per organitzar tallers i concursos sobre productes, envasos o serveis ecodissenyats, aprofundir en l'ús i selecció dels materials, en la reutilització, etc. Els mercats d'intercanvi o de segona mà, tallers de reparació o reutilització, també hi tenen cabuda, sempre i quan s'aprofitin per fer èmfasi en els serveis o accions que fomenten una economia col·laborativa.

A la pàgina web de l'Agència de Residus hi ha propostes d'accions per tota tipologia d'actors: Escoles i universitats, empreses, administracions, associacions, i ciutadans individuals.

La Setmana és un moment òptim per reflexionar sobre els nostres hàbits de consum i producció de cara a reduir la generació de residus i, entre d'altres beneficis, prendre consciència del paper primordial que juga en el canvi climàtic. Les millors accions podran participar al Premi Europeu de Prevenció de Residus.

Cal destacar que demà 24 de novembre l'Agència de Residus organitza la 13a Jornada de Prevenció, al voltant de la desmaterialització.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí