Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que a tot Europa es celebra ja aquesta setmana, del 16 al el 22 de setembre. Sota el lema 'Aire net - Fes el pas!', la Setmana del 2013 proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Canviant la nostra manera de desplaçar-nos podem augmentar els nostres nivells d'activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l'aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure's en bicicleta per anar de compres en comptes d'agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.
L'Àmbit de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i la Direcció general de Qualitat ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, amplien l'oferta inicial presentada el mes de juny del 2013, amb una oferta de recursos de sensibilització complementaris per a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2013, sota l'àmbit de la campanya Aire més net.
Les peticions per suport al voltant de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura - Aire més Net es poden fer arribar fins el 20 de setembre de 2013.Els objectius principals de la Setmana són els següents:
- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
- Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
- Impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
- Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l'ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
A més dels ajuntaments, també es poden adherir: els consells comarcals, empreses i entitats dels territori i empreses de transport.
Podeu adherir-se i participar en aquesta web
Podeu consultar les administracions, empreses i entitats i operadors de transport públic que participen aquí