Les dades de l'agricultura ecològica a Espanya corresponents a l'any 2011, publicades pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), confirmen la bona salut de l'agricultura ecològica a Catalunya, que es manté com una de les comunitats més dinàmiques a l'hora de generar activitat secundària i terciària, i en clara línia ascendent tant en nombre d'operadors com en cultius i activitats ramaderes.
El conseller Josep Maria Pelegrí valora molt positivament aquestes dades que confirmen la situació capdavantera de Catalunya en aquest àmbit i referma l'aposta del Govern per la producció agroalimentària ecològica
Espanya, líder en agricultura ecològica
El 2011, i per quart any consecutiu, Espanya se situa en el primer lloc de la Unió Europea en nombre d'hectàrees dedicades a l'agricultura ecològica amb un total de 1.845.039 hectàrees, un 11,76% més que l'any anterior. Quasi totes les Comunitats Autònomes registren increments en la superfície destinada a aquest tipus d'agricultura.
El nombre d'operadors va assolir la xifra de 32.837 l'any 2011, amb un increment del 18.23% respecte de l'any anterior. En explotacions ramaderes, la pujada anual ha estat del 20.97%, arribant a les 6.074 explotacions. I pel que fa a les activitats industrials, durant 2011, el nombre va créixer fins a les 3.697, que representa un augment del 11,12% respecte de l'any anterior.
Operadors: 'Catalunya lidera la classificació d'elaboradors d'aliments ecològics'
Pel que fa a operadors, és a dir, productors vegetals, ramaders, elaboradors, importadors i comercialitzadors, Catalunya va continuar com la cinquena Comunitat Autònoma l'any 2011, amb un total de 2.312 operadors, superada per Andalusia (11.831), Castella-La-Manxa (7.424), Extremadura (3.614) i Múrcia (2.525). No obstant això, Catalunya lidera la classificació d'elaboradors amb 606 operadors, seguida d'Andalusia (421) i Múrcia (210); i és segona en la rànquing de comercialitzadors amb un total de 171 operadors, només superada per Andalusia, amb 576.
Superfície: 'Catalunya es troba en la tercera posició'
La superfície destinada a l'agricultura ecològica a Catalunya va pujar a un total de 92.435 hectàrees l'any 2011, i l'eleva a la tercera posició després d'Andalusia (973.239 Ha) i Castella-La-Manxa (30.350 Ha), superant per primer cop Extremadura (91.108 Ha). En relació amb el total estatal, Catalunya acull més del 5% de superfície inscrita com a ecològica.
Catalunya destaca com a segona Comunitat Autònoma en superfície de prats, pastures i farratges i de bosc i recol·lecció silvestre. Per cultius, Catalunya és quarta en els conreus de la vinya (5.316Ha) i les oliveres (4.620Ha).
El CCPAE té 24.243 productes agroalimentaris ecològics autoritzats. Aquesta i moltes altres magnituds estadístiques i econòmiques constaten la solidesa del sector ecològic català, que està resistint aquests anys de crisi gràcies a un consum fidel i creixent.